Фалшива дарителска кампания събира средства за болно дете. Създателите на страницата във фейсбук са използвали снимки на детенце от Румъния, което представят за българче с името Давид (това истинското име на детето от снимките, но кампанията е фалшива). За това сигнализираха читатели на trafficnews.bg, които разказаха пред медията, че в продължение на няколко дни са попадали на постове в социалните мрежи, на които уж майката на детето се моли за помощ.

От раждането до яслата: най-важното за УНГ здравето на мъничето

Създателите на страницата се представят за майката на детето, която разказва, че то е болно от диагнозата булозна епидермолиза и има спешна нужда от средства за лечението му. Читателите на trafficnews.bg споделят още, че дори истинската майка на детето е запозната, че снимките му се разпространяват и използват за събиране на средства, и споделиха, че апелира за докладване на страницата.

Тризнаци, заченати по естествен път, проплакаха в Плевен

Постът вече е споделен над 10 000 пъти в социалните мрежи, а десетки хора са били подведени и даряват пари, коментират последователите на пловдивската медия.

А ето и как можете да подкрепите истинското семейство на Давид и какво казва майка му - цялата информация ТУК: 

Здравейте, скъпи българи!
През изминалите дни беше стартирана фалшива благотворителна кампания в България за моето дете. Видях хиляди българи, които искат да помогнат, но бяха измамени. За това реших да стартирам кампанията си във вашата платформа, за да сте сигурни, че парите ще достигнат за лечението на Давид.

Давид е с много сериозно заболяване. Направих му тези снимки вчера, за да видите колко е зле. Много ви моля да ни помогнете да отидем на лечение в Испания, той няма шанс в страната.

У нас лекарите ми казаха, че той ще умре и ако по някакъв начин оцелее, ще има ужасни болки, а тялото му ще бъде обезобразено от нараняванията.

Болестта му се нарича булозна епидермолиза, което означава, че има много ужасни рани както по тялото, така и вътре в тялото. Това е заболяване, за което в Румъния не може да се направи абсолютно нищо. Нула! Не получих никакво лечение. Изпратиха ни вкъщи от болницата и ми казаха само да му превържа раните, нищо друго. Можете ли да си представите? Не искам и не мога да го гледам как страда, вие от болка и нищо не може да се направи. Давид има вътрешни кървящи рани по хранопровода, не може да преглъща, хранят го през сонда, за да не умре от глад. Лекарите ми казаха, че скоро ще остане без пръсти поради травмите си, цялото му тяло ще бъде деформирано. Усложненията могат да възникнат по всяко време и да го убият. Не мога да опиша с думи колко е зле.

Сега в живота ни се появи лъч надежда. Разбрах, че в Испания, в известната болница Sant Joan de Deu, има отделение с лекари, специализиращи в булозна епидермолиза. Не можех да повярвам, най-накрая намерих някой, който може да помогне на бебето ми. Най-накрая! Изпратихме им медицинското му досие и те приеха нашия случай, Давид най-накрая има шанс да спре да страда толкова много. Изпратиха ни проформа фактурата на стойност 85 905 евро, колосална сума за нас. Целевата сума е съобразена с вече наличната сума - не искаме да събираме повече от това, което е нужно!

Моля от сърце всички, които четете тези редове да ми помогнете да закарам бебето си на лечение, нечовешко е да страда така.

Благодаря ви от дъното на душата си,
Лоредана Михаела, майка на Давид