Знаете, че всеки месец ви срещаме с едни от най-добрите специалисти в България, които – чрез своите ценни съвети, помагат на майките и татковците да бъдат по-информирани, уверени и мотивирани да практикуват отговорното родителство.

Стресът на майката разболява детето

В настоящия разговор с д-р Мелек Ракаджиева - лекар по професия и мама на бебче по настоящи обстоятелства, говорим по важни теми, а на финала – ние от 9 месеца, изпитваме благодарност. Благодарни и щастливи сме, че д-р Ракаджиева е толкова отдадена на професията и пациентите, както и че е избрала да остане тук, на родна земя. Мелек специализира Оториноларингология (УНГ) към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Често боледуващото дете - как да се справим

Професионалните ѝ интереси са в областта на педиатричната оториноларингология и алергология. Член е на Българското сдружение по Оториноларингология, хирургия на глава и шия и на Българския лекарски съюз.

Подготовката за ясления период на мъничето започва още преди да сме станали родители…

Например тютюнопушенето при бременни увеличава честотата на дихателни инфекции и алергии при малкото дете. От друга страна, кърменето намалява честотата на УНГ инфекции, като защитният му ефект зависи от продължителността, изключителността и интензитета му. Кърмата обогатява чревната микрофлора и облива лигавиците по пътя си с антитела и противовъзпалителни фактори.

Друга важна точка е консумацията на разнообразни и чисти като продукция храни – хранителните дефицити и повишеният прием на захар са едни от водещите причини за често боледуване. Естествени имуностимуланти са пълноценният сън, игрите навън, витамин Д (от слънцето), горските плодове, пробиотичните и богатите на омега 3 храни (кефир, риба), ядки, прополис и др.

Ако детето започне да боледува често и с усложнения, може да се пристъпи към подсилване на имунната система с хранителни добавки и лекарства, като не трябва да се подценява и хигиената на ръцете.

Винаги течащото носле – мит или самата истина

Периодът на ранно детство е свързан с активно изграждане на имунологична памет в резултат на многобройни срещи с вируси и бактерии. Носът, бидейки начало на дихателната система и филтър на вдишания въздух, е най-засегнат от тези срещи, така че ,,винаги течащото‘‘ носле донякъде е истина. До порочен кръг се стига при злоупотреба с лекарства (особено антибиотични капки, които разбалансират носната микрофлора), при неправилни първи мерки и при наличие на придружаващо заболяване. Първите мерки трябва да са насочени към поддържане на носна проходимост. Това са почистване или промиване с физиологичен разтвор, отпушващи капки, локални или перорални препарати, подсилващи имунната защита.

Трябва да внимаваме основно с два вида капки – метазолиновите и антибиотичните

Едните могат да доведат до медикаментозен ринит, а вторите нямат научно доказан ефект. Медикаментозният ринит е неинфекциозно възпаление и запушване на носа след прекомерна употреба на някои отпушващи капки.

Войната срещу микробите

Антибиотичните капки за очи и уши, които масово се прилагат и в носа, имат съмнителен ефект върху носната лигавица, защото са в малка доза и нестабилна форма, а носът има променливо pH, разграждащи ензими и ефективен механизъм за самоочистване, които пречат на локалното им действие.

Кога обаче течащият нос на малкото дете е симптом на алергия

Когато е налице хронична носна секреция с различно по степен запушване на носа, кихане и кашлица, конюнктивит или друга атопична проява, е редно родителите да се обърнат към УНГ лекар. На базата на медицинската предистория, фамилната обремененост, придружаващите заболявания и обективния УНГ преглед, той може да насочи пациента към алерголог. Алергологът от своя страна, може да назначи кожни или кръвни алергологични тестове. Кожните се правят в кабинета му, а кръвните – в почти всяка медицинска лаборатория. Нелекуваната хрема често води до съседни усложнения като синузит, отит, ларингит и инфекции на долни дихателни пътища.

15-минутна торта с цедено кисело мляко и бисквити

Когато бебето не може да сподели…

Признаците на ушна инфекция при непроговорило дете могат да бъдат необяснимо неспокойство, плач, отказ от хранене и сучене, повишена температура, особено на фона на инфекция на горни дихателни пътища, най-често хрема. Ако родителите забележат подобни симптоми, е добре да се обърнат към УНГ лекар за обективен преглед и диагностично уточняване.

Без сливици, моля
Общи индикации за оперативно премахване на т.нар. трета сливица и на небните сливици са затруднененията в дишането и говора, детската сънна апнея, аномалиите на челюстите и съзъбието, честите белодробни усложнения. Освен това премахване на третата сливица може да се наложи при чести и продължителни инфекции на ушите и синусите, а на небните сливици – при чести ангини, перитонзиларен абсцес или усложнения от страна на сърцето, бъбреците и ставите.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Как да почистваме правилно и безопасно ушите на детето
Ушната кал се придвижва от външния слухов канал към ушната мида. Затова хигиената на ушите се състои в почистване на ушната мида, отпред и отзад, с помощта на намокрен памучен тампон, по възможност след всяка баня. Не е желателно използването на клечки за уши, включително с ограничител, защото крият риск от избутване на ушната кал навътре и травмиране на тъпанчето.