Екипът на ,,9 месеца” насочва  общественото внимание към актуалните демографски и репродуктивни проблеми на българите и обединява усилията на различни специалисти, организации, институции и фирми за подобряване на социалната среда и повишаване на здравната култура на бъдещите и настоящите родители.

КАЛКУЛАТОР ЗА ОВУЛАЦИЯТА

В настоящи текст на фокус е ниската раждаемост – там, откъдето започва бъдещето или как ще изглежда България след по-малко от 100 години? През 2060 г. в България ще живеят 5 166 000 души -- това е песимистичният вариант в демографската прогноза на НСИ, представен още през 2008 година и той е напълно възможен, ако пренебрегваме тенденциите в поведението си като членове на обществото.

Училище за родители - Къпане на бебето и игри в банята

През 2022 г. в страната са регистрирани 56 596 живородени деца (99,4% от общия брой родени бебета). В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 2082 деца или 3,5%. Общият брой на децата на възраст от 0 до 17 г. включително е 1 099 696. Това сочат данните от доклада на Националния статистически институт (НСИ) за 2022 г., представени на съвместна пресконференция с организацията УНИЦЕФ. Броят на живородените момчета (28 923) е с 1250 по-голям от този на живородените момичета (27673). От института поясняват, че на 1000 живородени момчета се падат 957 момичета. 

Имена за момичета с три букви

От друга страна 10 748 жени са направили аборт по собствено желание за 2022 година. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализиНай-много аборти по собствено желание са направили жените, които са във възрастовата група над 30 години. Те са направили над 5000 аборта за изминалата година. В София, Бургас и Пазарджик са областите в страната с най-много направени най-аборти. Данните показват, че и в трите града жените, във възрастовата група над 30 години, са прекъснали своята бременност най-много спрямо останалите възрастови групи. Броят на жените, решили да прекъснат своята бременност през 2022 година, е по-голям от тези през 2021 и 2020 година.

Най-харесваните имена за момчета

Предвид тревожните данни и демографската обстановка, която изключително силно вълнува медията ни, потърсихме за мнение д-р Начко Чалманов, познат и уважаван специалист, както в медицинските и научни среди, така и сред хилядите пациенти преминали през неговия кабинет за повече от 20-те години на професионалната му кариера.

Диагноза: „Мъжки фактор“

Той ни потвърди, че някои от честите причини за положението, в което страната се намира, се дължат на високата заболеваемостта и смъртността, миграционните процеси, влошеното финансово състояние и социалното разслоение.

И не само, но все повече двойки изпитват репродуктивни затруднения -- защо? Д-р Чалманов обобщи, че причините са комплексни, въпреки това сред основните са -- напредналата възраст при взимане на решение за бременност, промяна на качествата на половите клетки/сперматозоиди и яйцеклетки (на 50 години броя на качествените сперматозоиди е намалял с 50%).

Разбира се, специалистът обръща внимание и на съвременния начин на живот, замърсяването на природата, използването ежедневно на химически продукти в бита за почистване, аерозоли, анаболни препарати (при фитнес културата), застоелият начин на живот, вредните навици. Всичко от изброеното по-горе оказва влияние и има пряко отношение върху качеството на фертилитета.

Някои от най-известните жени, забременели чрез инвитро

Лекарят сподели и тревожен факт, а именно, че на фона на живородените деца у нас през 2022, както споменахме в началото -- 56 596, то в съседна Сърбия, която е с население подобно на нашето, са родени приблизително 110 000 бебета за 2020 година – изключително ярка разлика, налагаща сериозен повод за рамзисъл и не само.

Според д-р Чалманов е важно да се изисква повече от политическата класа, за да бъде налице консенсус между партиите с цел изготвяне на стратегия за излизане от демографската криза и – да, нужни са спешни мерки.