Почти всеки родител е прибягвал до „бели лъжи“ – магазинът е затворен сега и не можем да купим играчката; Дядо Коледа ще ти остави подаръци под елхата, защото си слушал цяла година; рисунката ти е страхотна; Феята на зъбките ще ти остави паричка под възглавницата и т.н.

Подобни лъжи обаче е възможно да доведат до разклащане на доверието между децата и родителите, както и до други проблеми.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Според едно скорошно проучване с юноши от Сингапур лъжите могат да имат отрицателни последици върху детското развитие и връзките, в които последствие градим. Това е нещо, което учените наричат „лъжливо родителство“, което се свързва с желанието на родителите да контролират поведението и емоциите на малките деца, пише "Обекти". 

Най-същественото при „лъжливото родителство“ е, че лъжите са постоянна част от възпитанието и се използват, за да контролират детето. И все пак това не означава, че ако кажете на децата си, че Дядо Коледа съществува, те никога повече няма да ви вярват занапред или пък ако им кажете, че бебетата ги носи щъркела, вече няма да ви обичат.

Важно е да бъдете внимателни с всички думи, които изричате на вашето дете и да не забравяйте, че то чува и разбира по-добре, отколкото си мислите вие.

Замислете се...

Ако едно дете бива постоянно лъгано, как очаквате да развие чувство на доверие към някого, най-малко към родителите си? Подобно възпитание би могло да нанесе сериозни вреди върху по-нататъшното му развитие и да предизвика у порасналото дете чувство за малоценност, комплекси, проблеми с доверяването и т.н.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Едно от проявленията на подобен тип родителство е агресията, както и антисоциалното поведение. Затова родителите трябва много добре да помислят и да преценят дали е безобидно да лъжат децата си.

Източник: https://novini.bg/