Зъбките никнант, малчо плаче, а мама и тати забравят какво е спокойна нощ. Ако у дома си имате бебе, то този сценарий ви е добре познат. Да, първото зъбче е истинска радост за цялата фамилия, но безсънните нощи преди неговата поява са истинско предизвикателство за пряко замесените в процеса. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Как да разберем, че скоро ще има зъбче?

Един от първите симптоми за никненето на зъбите е, че настроението на бебето рязко се променя и то става много раздразнително, плаче и няма спокоен сън. Понякога това състояние е свързано и с висока температура, най-често тя се появява при излизането на кучешките зъби, които са най-болезнени.

За щастие първо избиват зъбчетата по средата в долната част на челюстта, които най-често преминават само с плач и общо неразположение, но без температура.

Никненето на млечните зъби при бебета обикновено започва към петия месец. През първите три години от живота на детето поникват около 20 зъба.

Как да облекчите болката?

На пазара се предлагат какви ли не скъпи бебешки препарати за облекчение на болката, някои са ефективни, други - не. Може да откриете също и подходящи чесалки за зъбки и венци. С тях детето се забалява и едновремнно с това облекчава дискофорта от никненето на първите зъбки. 

Изписаха бебето на родилката, починала след раждането

Е, разбира се, съществуват и много бабини методи, които могат да се окажат вашият ключ към разрешаване на проблема. Ето и някои от тях: 

  • СТУДЕНА КЪРПА

Сложете за 10 минути във фризера чиста, влажна кърпа. След това дайте на бебето да я дъвче, това ще облекчи значително болката от подутите венци.

  • ЛЪЖИЦА

Сложете бебешката лъжица, с която давате пюре на бебето си, във фризера за около 5 минути и след това му я дайте в устата. Бебето само ще започне да си търка венците с нея. Студът изключително бързо облекчава болките при никнещи зъби, но в никакъв случай не давайте на бебето студени храни, защото когато преминат през гърлото, те могат да разболеят сериозно детето ви.

Никнене на зъбки - всичко, което трябва да знае мама

  • ЛАЙКА

Лайката има изключително силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Сварете отвара от билката и след като изстине добре, напоете с нея чиста кърпа, след което направете лек масаж на венците с мехлема. Това ще облекчи значително неразположението на детето ви.

Първи зъбки – радост и тревога

И нека напомним! Ако нещо действа положително при вашето детенце, не е задължително то до окаже същия ефект и при друго дете, важи и обратното. Бъдете внимателни и правете разумен и проверен избор. 

Източник: https://www.iwoman.bg/