Никненето на зъби започва да се случва, когато зъбките на вашето бебе започват да преминават през линията на венците. Процесът се нарича още одонтиаза.

Кога е време зъбките да се появят?

На повечето бебета започват да никнат зъби между 4-ти и 7-ми месец след раждането, не е изключено обаче това да се случи и по-късно. Няма нужда да се притеснявате, ако зъбите на вашето бебе се появят по друг график. Не забравяйте, че всяко бебе си има индивидуален темп на развитие. 

Признаци и симптоми, че никненето на зъбки е започнало

Симптомите не са еднакви за всяко  бебе, но най-често се изразяват в:

 •      Подути, нежни венци;
 •      Безпокойство и плач;
 •      Леко повишена температура;
 •      Гризане или желание за дъвчене на твърди неща;
 •      Много лигавене, което може да причини обрив по лицето;
 •      Кашлица;
 •      Потъркване на бузите или дърпане на ухото; 
 •      Бебето доближаване ръцете до устата си;
 •      Промяна в познатите до този момент модели на хранене и сън. 

Никненето на зъби може да бъде болезнено. Понякога може да доведе до симпотми, подобни на вирусните. И ако си мислите, че бебето се разболява, то може да сте в грешка и причната да е една - зъбките никнат.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО 

Важно! И все пак - обадете се на вашия лекар, ако бебето ви има диария, повръщане, обриви по тялото, по-висока температура или кашлица и запушване на нослето. Това не са нормални признаци на никнене на зъби.

Също така трябва да се обадите на педиатъра, ако венците на вашето бебе кървят, видите гной или пък подуване по лицето

В какъв ред се появяват зъбките? 

Кога и как се появяват зъбите може да е различно за всяко бебе и може да се основава на генетиката в семейството. Най-често долните предни два зъба изникват първи, последвани от противоположните горни два зъба и двата от двете страни на тях. Следват двата от двете страни на долните предни зъби, след което се появяват първите кътници. Зъбите пред първите кътници са следващите, а задните кътници излизат последни. Общо 20 „млечни зъбчета“ в крайна сметка ще бъдат на мястото си, обикновено до 3-годишна възраст.

Как да облекчим дискомфорта?

 • Опитайте с нещо студено. Студена залъгалка, лъжица, твърда (не течна) охладена играчка или ринг за зъби - вариантите са много. Но все пак бъдете внимателни. Някои експерти казват, че замразените играчки за зъби са твърде студени и могат да наранят устата на вашето бебе. Уверете се, че сте почистили играчките за никнене на зъбки и другите предмети, след като бебето ги използва.
 • Опитайте се да предложите твърд, неподсладен крекер за зъби.
 • Масажирайте венците, като ги разтривате внимателно с чистия си пръст. Ако зъбите все още не са изникнали, можете да оставите бебето да гризе пръста ви. Ако кърмите бебето си, опитайте да потопите пръстите си в хладка вода и да масажирате венците му преди всяко хранене. Това може да попречи на детето да хапе зърното ви, докато го кърмите. 

Какво е важно да се избягва? 

Избирайте информирано какви продукти ще предоставите на детето си. Изрично трябва да бъде упоменато, че те са специално създадени, за да успокояват никненето на зъбки. Дори някои продукти, описани като гризалки или средства за никнене на зъби, не са безопасен избор, включително:

 •      Продукти, пълни с течност, която може да се разкъса и разлее.
 •      Продукти, изработени от чуплив материал, като пластмаса, който може да доведе до задавяне.
 •      Продукти, които са твърди и се замразяват - те могат да бъдат твърди за устата на бебето.

Добър вариант са играчките за зъбки, направени от гума. 

Помощ с лекарства

Понякога лекарството, което намазвате върху венците на бебето си, може и да не помогне. То бързо се отмива от устата, като освен това води до изтръпване на задната част на гърлото и така затруднява преглъщането. 

Не купувайте гелове и течности за зъбкии без рецепта, които имат съставката бензокаин. Някои лекари споделят мнение, че тази съставка не трябва да се дава на деца под 2-годишна възраст. Тя може да причини сериозни странични ефекти.

Грижа за зъбите на децата

Малка доза болкоуспокояващо за деца, може да помогне на вашето бебе. Не използвайте ибупрофен за бебе под 6 месеца и попитайте вашия лекар, преди да дадете на бебето каквото и да е лекарство. Използвайте го точно по предписание на лекаря.

Никненето на зъби е труден период, вероятно и вие и малкото дете ще бъдете изневерни в началото. Но всичко ще отмине леко, когато намерите най-ефективния начин да успокоявате всяко новопоявило се зъбче. 

Грижа за зъбките

Добрата устна хигиена е важна, дори още преди вашето бебе да има зъби. Докато зъбите започнат да поникват, почиствайте венците на вашето бебе с парченце марля поне веднъж на ден.

След като вашето мъниче вече има зъбки, му почиствайте устата по същия начин поне два пъти на ден. Подходящо време за това е след хранене.

След първия рожден ден на бебето можете да започнете да използвате бебешка четка за зъби с мек косъм с вода и малко количество паста за зъби, която не съдържа флуорид. Можете също да започнете да почиствате зъбите с конец след 2-годишна възраст.

Педиатърът ще следи за появата на криес по зъбките на вашето дете и ще ви насочи към посещение при зъболекар, ако това е необходимо. В повече случаи може да се доворите на педиатъра по отношение на грижата за зъбките, докато детето ви навърши 3 годинки. 

Текст: Milenita May