Посланици на надеждата 2022 в кампанията „Запази надежда“: Д-р Георги Стаменов, Радостина Сувариева и малкият Георги

Стартира представянето на новите двадесет и един посланици на надеждата за 2022 г. Това са лекари, пациенти и съмишленици на каузата за съхраняване на шансовете за дете при жени и мъже с онкологични заболявания. Тази година, те застанаха пред обектива на известния фотограф Диляна Флорентин, за да предадат послание за надежда, път и живот.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Инициативата започна с д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивна медицина и основател на МБАЛ „Надежда“, за когото запазването на фертилитета на пациенти с онкологични заболявания се е преврънало от години в лична мисия – както по отношение на съхранение на репродуктивни клетки при тези пациенти, така и в приложението на фертилитет-съхраняващия подход при хирургичното лечение на онкогинекологичните заболявания.

Какво знаем за яйцеклетката и яйчниковия резерв?

Д-р Стаменов участва във фотосесията на „Запази надежда“ с Радостина Суварива, един от нашите съмишленици и посланик на каузата ни. Радостина преминава през изпитанието „моларна бременност“ и излиза победител от него, благодарение на усилията на д-р Стаменов и наблюдаващия я екип на болница „Надежда“. (Моларната или т.нар. гроздовидна бременност е сравнително рядко усложнение, което по данни за САЩ засяга 1: 1000 бременности. То представлява заболяване в матката, при което вместо плацента се развива тъкан, подобна на грозд от малки кисти. Рискът от загуба на матката при това състояние е сериозен.)

Д-р Стаменов успява да съхрани матката на младата жена и по този начин да ѝ даде възможност да стане майка... на един прекрасен Георги.

НОВИЯТ ЕПИЗОД ОТ "ЗДРАВЕ НА ФОКУС":

Научете повече за онкофертилитета и съхранението на възможностите за дете при пациенти с онкологични заболявания информационния портал по темата: zapazi.me.

 

Снимки на посланиците: Диляна Флорентин