Малко над 100 двойки са подпомогнати със средства от общинския фонд "Инвитро“ във Варна от началото на годината. Финансирането за 38 от семействата беше гласувано на днешното заседание на комисията по здравеопазване, а окончателното решение ще вземе местният парламент.

Онкофертилитет - възможностите за дете при рак

С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си 8 от двойките да получат по 3 500 лв за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите – по 2 000 лв за медицински изследвания. За тях от бюджета на инвитро програмата ще бъдат отпуснати 88 000 лв. Молбите на три от семействата бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.

Бебето се случи между два континента с частица божествена сила

Членовете на комисията одобриха и еднократни помощи за 93 души със здравословни проблеми, от които 11 са деца. Общата гласувана сума е в размер на 52 800 лв., като помощите варират между 150 и 1 100 лв.

На едно дете ще бъдат отпуснати 3 000 лв. за ентерално хранене. Друг варненец ще получи от общината 2 000 лв. за покриване на разходите за лечение със скъпоструващ медикамент.

Източник: varna24.bg