Вероятно вече знаете кои храни са полезни и се препоръчват силно през бременността - да, това са млякото, мелчните продукти, плодовете, зеленчуците... Разбира се, има и храни, които е важно да се избягват през 9-те месеца. Кои са те? Нека разберем. 

МОРСКА ХРАНА

Морската храна е богат източник на протеини и желязо. Но някои видове риба и други морски деликатеси съдържат опасни нива на живак, който е опасен за развитието на нервната система на бебето. Колкото по-голяма и по възрастна е рибата, толкова повече живак съдържа тя. Затова enlightenedНЕ КОНСУМИРАЙТЕ:

 • Риба меч;
 • Акула;
 • Есетра.

Все пак има и безопасни видове, които можете да включвате в менюто си, но в малки количества. Такива са например: скариди, консервирана риба тон, сьомга, фагри, лаврак, ципура. Докато сте бременни, е хубаво да избягвайте да си похапвате миди, тъй като е възможно те да са отглеждани в замърсена вода. Не се препоръчва да ядете и пушени риби. Това включва пушена сьомга, както и пушена пъстърва, бяла риба, треска, риба тон и скумрия.

Училище за родители - Хранене, бременност и емоции с Катя Христова, психолог

Ако сте любителка на суши, ще се наложи да направите 9-месечна пауза от това ваше любимо ястие. Въпреки че морските дарове са чудесен източник на протеини, суровите морски дарове могат да бъдат източник на вредни паразити и бактерии - не го забравяйте! 

Консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате рибено масло или други добавки по време на бременност.

МЕСО И МЕСНИ ПРОУДКТИ

По време на бременността промените в метаболизма ви могат да увеличат риска от хранително натравяне. Реакцията на организма ви може да бъде по-остра, в сравнение с времето, когато не сте бременна. За да се предпазите от натравяне, винаги яжте напълно приготвено (сварено, печено) месо. Избягвайте полусурови меса и месни продукти. 

През 9-те месца на бременността е необходимо да поръчате всички стекове и бургери напълно приготвени. Суровото или недостатъчно обработено месо може да съдържа токсоплазма и други бактерии. Когато вечеряте навън, уверете се, че месото ви е добре сготвено. Деликатесни меса трябва да избягвате нетрайни, готови за консумация меса, като колбаси и хот-дог, когато сте бременна. Можете да направите тези храни безопасни, като ги загреете, докато станат горещи и ги изядете веднага.

Месни пастети - пастетите съдържат нетрайни меса, така че те също могат да съдържат бактерий. Тъй като бременните жени са особено уязвими към листерия, най-безопасно е да избягвате всички охладени месни пасти. 

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Някои млечни продукти като прясно и кисело мляко, моцарела, обикновено сирене са полезни за вас и бебето, но всеки продукт, който съдържа или се приготвя от непастьоризирано мляко трябва да се избягва. Избягвайте следните видове храни, освен ако на опаковката не е изрично упоменато, че са приготвени от пастьоризирано мляко:

 • Фета;
 • Камебер;
 • Синьо сирене;
 • Бри;
 • Кесо бланко;
 •  Кесо фреско;
 • Панела.

Пропускайте меките сирена - насладете се на малко настърган пармезан върху вашата паста - но пропуснете дипа със сирене. Меките сирена, направени с непастьоризирано мляко, могат да предизвикат стомашно неразположение. Когато се съмнявате или вечеряте навън, попитайте, преди да хапвате сирена.

Купувайте мляко, сирене или млечни продукти от фермерски пазари и щандове, само ако на етикета пише „пастьоризирано“.

ДРЕСИНГ ЗА САЛАТА

Суровите яйца се използват и в много домашно приготвени дресинги и сосове, за салати, като: сос Цезар, сос Беарнез, Холандски сос, Майонеза. Изберете купени от магазина версии, които се правят с пастьоризирани яйца.

НЕИЗМИТИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 

Сега е моментът да се заредите с плодове и зеленчуци! Само не забравяйте да ги измиете обилно под течаща вода. Паразит, наречен токсоплазма, може да живее върху немити плодове и зеленчуци. Той причинява заболяване, наречено токсоплазмоза, което може да бъде опасно за вашето бебе. Използвайте малка четка за зеленчуци и изтъркайте повърхността с нея. Отрежете всички натъртени места, защото те могат да приютят бактерии.

 • Сурови кълнове - не яжте никакви сурови кълнове, включително люцерна, детелина и репички. Бактериите могат да попаднат в семената, преди кълновете да започнат да растат, и тези микроби е почти невъзможно да се отмият. У дома гответе кълновете старателно, за да унищожите всички бактерии.

 НАПИТКИ

 • Въпросът за кофеина - проучвания показват, че умереното количество кофеин е безопасно по време на бременност. През бременността се опитайте да ограничите кофеина до една кафена чаша на ден. Не забравяйте, че кофеинът се съдържа и в газираните напитки, чая, шоколада и много енергийни напитки.
   
 • Алкохол - вече знаете, че пиенето на твърд алкохол по време на бременност може да доведе до сериозни вродени дефекти при бебето. Това, което може би не знаете е, че дори малки количества алкохол могат да бъдат вредни. Никакво количество пиене не е установено като безопасно по време на бременност, така че е най-добре да избягвате всички форми на алкохол. Това включва вино, бира, коктейли и традиционен ликьор.

Текст: Milenita May