Бременна си и вече навсякъде откриваш информация за предстоящите 9 месеца. Твоят гинеколог се е погрижил да те запознае от А до Я с предстоящия за теб вълнуващ период. Знаеш какви изследвания е добре да си направиш и си наясно през какви тестове ще минеш по време на всеки триместър от бременността. Е, може би си мислиш, че знаеш всичко. Но дали е наистина така? Има някои изненадващи подробности, за които сигурно са пропуснали да ти разкажат. Да, въпреки подготовката ти, има неща, с които бременността ти може да те изненада. Ето и кои са те..

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН 

ИНСТИНКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УЮТ

Много бременни жени изпитват инстинкта за създаване на уютен дом и в тях се ражда едно силно желание да подготвят пространството у дома за бебето: почистват, декорират, ремонтират...

Да, терминът ви наближава, а вие чистите шкафове и миете прозорци - истинска идилия. Това желание да подготвите дома си може да бъде полезно - ще имате по-малко неща за вършене след раждането. Но все пак - всичко си има граници, внимавайте да не прекалите, давайте си почивка, сигурни сме, че домът ви е достатъчно чист и подреден, за да посрещне новия член на семейството!

ПРОБЛЕМИ С КОНЦЕНТРАЦИЯТА

През първия триместър умората и сутрешното гадене могат да накарат много от вас да се чувстват изтощени и разпилени в мислите си. Но дори добре отпочинали, може да имате проблеми с концентрацията, вероятно няма да отсъстват и периоди на забравяне.

Мисленето за бебето, както и хормоналните промени, оказват влияние и е неизбежно - правят ви разконцентрирани. Всичко останало, което е част от вашето ежедневие - включително работа, плащане на сметки, прегледи при лекар, пазаруване, готвене – може да изглежда по-малко важно от бебето и предстоящото раждане. Създайте си списъци и календар със задачките, за да си помогнете и да не пропуснете важни дати и срещи.

ПРОМЕНИ В НАСТРОЕНИЕТО 

Предменструалният синдром и бременността си приличат! Гърдите ви се подуват и стават чувствителни, хормоните ви се променят и може да се чувствате тъжни. Ако сте имали по-изразен ПМС, е вероятно да ви връхлетят сериозни промени в настроението по време на бременност. Те са способни да ви накарат да преминете от смях към сълзи само в рамките на минута или две. Промените в настроението са нещо съвсем нормално, ще се случват повече през първия триместър и към края на третия. Много бременни изпадат и в депресия през 9-те месеца. Ако имате симптоми, като проблеми със съня, промени в хранителните навици и промени в настроението за повече от 2 седмици, консултирайте се с вашия лекар.

РАЗМЕР НА СУТИЕНА 

Увеличаването на гърдите е един от първите признаци на бременността. Нарастването им през първия триместър се дължи на по-високите нива на хормоните естроген и прогестерон. Имайте предвид, че може да се наложи да смените сутиените няколко пъти през идните 41 седмици.

КОЖНИ ПРОМЕНИ

Бременността ще ви подари едно прекрасно излъчване и ще се погрижи за блясъка на кожата на лицето ви. Това е един от многото положителни ефекти, които могат да дойдат от хормоналните промени.

Ендометриоза, бременност и раждане - възможни усложнения

Мили момичета, при някои от вас по лицето не е изключено да се появят кафеникави или жълтеникави петна, наречени хлоазма, или т.н. „маска на бременността“.  Може да забележите тъмна линия по средната на долната част на корема, известна като linea nigra или хиперпигментация (потъмняване на кожата) на зърната, външните гениталии и аналната област. Това е така, защото хормоните на бременността карат тялото да произвежда повече пигмент. Този увеличен пигмент невинаги е равномерен, така че потъмнялата кожа може да изглежда като цветни петна. Друго изненадващо ,,чудо''би могло да се окаже... акнето. То е срещано явление по време на бременност, тъй като мастните жлези на кожата са със засилена функция. Ако сте имали лучнички преди бременността, нищо чудно те да станат по-големи и тъмни. След раждането всичко ще си дойде на мястото, спокойно!

ПРОМЕНИ С КОСАТА И НОКТИТЕ 

През бременността се наблюдават промени в структурата и растежа на косата. Хормоните могат да накарат косата ви да расте по-бързо и да пада по-малко. Но, тези промени в косата обикновено не са постоянни, защото може след раждането или след спиране на кърменето да имате малък косопад, който да увладеете с помощта на хранителни добавки и витамини. Промените в структурата на косата могат да я направят по-суха или по-мазна. 

Ноктите, както и косата, могат да се променят по време на бременност. Променящите се хормони могат да ги накарат да растат по-бързо и да станат по-здрави. Но, може и да установите, че ноктите ви се цепят и чупят по-лесно по време на бременност. Подобно на промените в косата, промените в ноктите не са постоянни. Ако ноктите ви се цепят и чупят по-лесно, през бременността ги дръжте късо изрязани и избягвайте да ги лакирате.

РАЗМЕР НА ОБУВКИТЕ 

С напредване на бременността вероятно вече не можете да се поберете в нито една от дрехите си, но... старите ви, любими обувки може би още ви стават? Или пък не! Задържането на течности в организма през бременността означава, че краката ви ще се подуват и ще се наложи да носите по-голям номер обувки

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ 

Разширените вени, обикновено на краката, се образуват от хормоните на бременността. Разширените вени често изчезват след периода на раждане. За да направите превенция и за да не получите този дискомфорт, е необходимо да: 

  • избягвате да стоите права или седнала за дълги периоди;
  • повдигате краката си, когато седите;
  • носите широки дрехи.

ИЗНЕНАДИ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ 

Наближава очакваният момент, вече сте преживели колебанията в настроението и другите промени в тялото, смятате, че изненадите ви са свършили. Имаме новина - грешите! Истината, мили момичета, е, че именно денят на раждането ще ви поднесе най-големите изненади

По време на бременност вашето бебе е заобиколено от околоплоден сак. Тази торбичка се спуква малко преди или по време на раждането - момент, който обикновено се нарича изтичане на водите. При повечето бременни контракциите започват преди да изтекат водите. 

Интересен е въпросът: Колко вода можете да очаквате да изтече? За едно доносено бебе водата ще е около 2 до 3 чаши течност. При някои може да се появи чувство на силно желание за пишкане, което води до изтичане на течност, т.е водите ви изтичат. Може само да почувствате стичане надолу по крака си, защото главата на бебето действа като запушалка, за да предотврати изтичането на по-голямата част от течността.

Околоплодната течност обикновено е без миризма и бледа или безцветна. Друга изненада, може да бъде отделянето на газове. По време на фазата на натиск при раждането може да загубите контрол над червата.

КАЛКУЛАТОР ОВУЛАЦИЯ 

И въпреки че ви очакват много изненади през бременността, всяка от тях ще премине, а начинът, по който ще се почувствате, след като вашето малко бебче е в ръцете ви, ще остане незабравим - завинаги. Насладете се на своите 9 месеца, въпреки всички неразположения и възможни проблеми, вълшебно е да си жена, да износиш и родиш живот. 

Текст: Milenita May