Аз съм жена с ендометриоза. Ендометриозата е състояние, при което тъкан подобна на тази на лигавицата на матката започва да се развива на нетипични места извън нея, най-често в областта на малкия таз.

Аз съм и жена, която има за гърба си 3 години безплодие. Ендометриозата е състояние, което освен с много силни болки и депресивни състояния, често се свързва с трудности при забременяването. Тя може:

 • да попречи на яйчниците да отделят яйцеклетка;
 • да блокира фалопиевите тръби, съответно яйцеклетката не може да премине или спермато- зоидите не могат да я достигнат;
 • да доведе до стеснение или промяна на формата на тръбите, което може да увеличи вероятността за извънматочна бременност;
 • да ограничи свободното движение на матката;
 • ендометриалните клетки, разпространили се на нетипични места, често водят до възпаление, което влияе на хормоналния баланс на жената и пречи за настъпването или износването на нормална бременност.

По време на тези 3 години, аз все още не знаех, че имам диагноза ендометриоза, поне не лапароскопски потвърдена. Аз просто не овулирах. И лекарите не можеха да разберат защо. Сигурна съм, че много жени знаят колко влудяващо е незнанието. Въпросът „Защо?“ не спира да се върти натрапчиво в съзнанието ти, докато около теб е пълно с бременни приятелки или такива, които вече дундуркат бебе на ръце.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

В същото време, това, което се случваше в тялото ми в онези години, ми носеше невероятно силни болки по време на цикъл. Спомням си момен- тите, когато превита от болка и опитваща се да преглътна поредното разочарование, че и този месец не се е получило, съм си мислела: „А как ще преживея една бременност при тези болки? А раждането?“. Да, лекарите не виждаха нищо, чак толкова обезпокоително, но... тези болки можеха ли да са причинени от „нищо обезпокоително“? Все пак, преди да успея да забременея, моята история премина през операция. При това тежка операция по време, на която бяха почистени мно- жество ендометриозни лезии от много органи в малкия таз. След операцията разбрах, че матката ми е била почти напълно обездвижена поради сраствания. А за да настъпи бременност движенията на матката, яйчниците и тръбите не трябва да са ограничени или изменени. Години по-късно научих за рисковете, които ендометриозата носи за протичането на бременността.

АБОРТ ИЛИ РАЖДАНЕ ПРЕДИ ТЕРМИН

Има изследвания, че вероятността от аборт или раждане преди термин е по-висока при жени с ендометриоза. Научих този факт не от статии и книги, а по трудния начин през личната ми история. Загубих първото си бебе в осма седмица на бременността. Така и не се видя пулс.

Два месеца по-рано, ден преди да вляза на операция за отстраняване на ендометриозните лезии, лекарката ми каза нещо, което никога няма да забравя: „Ендометриозната тъкан отделя токсини, които могат да попречат на ембриона да се развие нормално.“ Аз бях живяла близо 17 години с непрестанно развиваща се ендометриоза в тялото си. Когато загубих бебето си, логичният въпрос беше: „Колко дълго тези токсини продължават да циркулират в тялото на жената, дори след оперативното премахване на самата тъкан?“. Може би никога няма да разбера. Но и никога няма да забравя, колко е тежко да преминеш през тази опитност.

Но всяко преживяване, колкото и тежко да е то, носи със себе си ценен урок. Сега вече знам, че има неща, които могат да се предприемат предварително, за да се подготви тялото на жената за износването на здрава бременност. И това са простички неща свързани с начина на хранене и на живот, проследяването на някои дефицити в тялото и изборът на адекватни добавки.

КЪРВЕНЕ В КОРЕМНАТА КУХИНА ИЛИ СПУКВАНЕ НА КИСТА

При жени с ендометриоза рискът от кървене поради ендометриозни лезии или сраствания от предишни операции е повишен. Също така при наличие на ендометриозна киста стои и рискът от спукване на кистата и разпространение на ендометриозната тъкан. Това е валидно най-вече по време на самото раждане, затова е добре лекарят, при когото ще раждате да е наясно с диагнозата ви.

Тук естествено идва въпросът: „В такъв случай не е ли по-добре да родя секцио?“. Отговорът няма как да е еднозначен и зависи от индивидуалния случай, но е добре да осъзнаете, че при секцио се разрязва освен кожата на корема и маточната стена. Вероятността от разпространение на ендометриални клетки извън матката в този момент е най-висока. Има не малко случаи на жени развили ендометриоза и/или аденомиоза след секцио, дори и в самия белег от разреза. Добре е информирано да прецените плюсовете и минусите на такова решение, преди да го вземете за себе си.

За ЕНДО отвътре и отвън – разговор с Анна Димитрова

Аз съм пример за случай без усложнения в това отношение. Втората и третата ми бременност, както и самите раждания протекоха съвсем нормално. Но тук, може би, изигра важна роля и личното ми убеждение, което беше подкрепено от лекарката, която се включи в операцията за премахване на ендометриозните лезии и която следи бременностите ми. Все още помня как ми каза: „И няма да позволяваш на никой да те убеждава, че трябва да раждаш секцио!“.

Не родих секцио. И двете ми раждания протекоха гладко. И същевременно все още не спирам да се изумявам и възхищавам на интелигентността на природата, която успява да преведе успешно двама през процеса – и майката и бебето. Имайте доверие на собственото си тяло и се научете да го слушате. Никой не може да ви каже по-добре от тялото ви какво е правилното решение за вас.

ПРЕЕКЛАМПСИЯ

Прееклампсията е състояние, при което се повишава кръвното налягане на жената, отчита се наличие на протеини в урината и се появяват отоци, най-често по краката, лицето, ръцете, свързани със задържане на вода. Обикновено симптомите се появяват в последните седмици от бременността или веднага след раждането. В редки случаи това може да се случи в по-ранните етапи от бременността. Смята се, че състоянието се проявява, когато има проблем с плацентата. Някои изследвания свързват наличието на ендометриоза при майката с по-висок риск от развитие на прееклампсия. Същевременно има други проучвания, които регистрират по-нисък риск при жени с ендометриоза в сравнение с контролната група.

Да родиш преждевременно и да се пребориш с прееклампсията

Финално заключение не може да се направи в случая, но е добре да следите за симптомите на прееклампсия, които споменахме по-горе. Други възможни симптоми свързани със състоянието са силно главоболие, болка под ребрата в дясно, замъглено зрение, повръщане.

Рисковите групи са жени с:

 • диабет;
 • проблеми с бъбреците;
 • високо кръвно налягане;
 • автоимунни заболявания (някои изследвания включват и ендометриозата в тази група);
 •  наднормено тегло;
 • многоплодна бременност;
 • над 40-годишна възраст. 

Историята на Катерина Иванова, пациент с ендометриоза и част от екипа на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве България, във връзка с раждането и прееклампсията ще може да прочетете скоро на сайта на  „9 месеца“.

ПЛАЦЕНТА ПРЕВИЯ

Плацента превия е рядко срещано състояние, при което плацентата частично или напълно запушва изхода на влагалището (цервикса). В този случай естественото раждане е невъзможно и е необходимо да се направи цезарово сечение. Съществуват проучвания, че се случва по-често при жени, които имат някакъв вид нараняване на маточната стена, включително цезарово сечение или операции за премахване на ендометриозни лезии. Други предпоставки са наличието на миома на матката, многоплодна бременност, тютюнопушене, бременност след инвитро процедура, възраст на майката над 35 години. Тук искам да отбележа нещо важно - в началото на бременността е често срещано плацентата да се намира близо до цервикса. С напредване на 9-те месеца обикновено плацентата се отдалечава от изхода на влагалището и много нисък процент жени развиват истинска плацента превия. Най-честият симптом за състоянието е аленочервено кървене след 20-а гестационна седмица, което не е съпроводено с болка. Ако се появи такъв симптом, е важно да посетите наблюдаващия ви лекар за консултация. Повече в тази връзка можете да научите от курса на Олга Дукат – Информиран избор за раждането и след това.

 В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Разказах ви всичко това, не за да ви плаша или да ви откажа от опитите да имате дете, ако имате ендометриоза. Разказах ви го, за да ви помогна да сте информирани. Знанието е сила и ви дава поглед върху много повече възможности, които можете да проучите и да си спестите паниката, отчаянието и прибързаните решения. Не забравяйте, че – както казва Брус Липтън, проявата на гените ни, както и на всички болестни състояния, зависи единствено от сигнала, който идва отвън. В този момент може би си мислите за средата, в която живеем, въздухът, водата, храната. Но не става въпрос само за това. Вашите мисли са най-мощният сигнал, който определя здравето или болестта в тялото ви. И вярвам, че когато сте информирани и имате добра представа какви стъпки бихте предприели в дадена ситуация, сигналите на спокойствие, които се предават на клетките ви, винаги водят до положителен изход.

ВАНЯ СТОЙЧЕВА, нутриционист, доброволец към фондация ,,Ендометриоза и репродуктивно здраве”

Disclaimer:

Информацията в тази статия е предназначена само за обща осведоменост и информираност. Тя няма за цел да служи като медицински съвет и не замества консултация с квалифицирани здравни специалисти, които са запознати с Вашите здравни и медицински нужди. Използването и възприемането на предоставената информация е изцяло на Ваш риск и отговорност. Съдържанието на тази статия не трябва да се тълкува като диагноза или предложение за лекуване и не трябва да се ползва като такова. Съдържанието на този мейл не поставя диагнози, не назначава, не променя и не прекратява назначено медикаментозно или друг вид лечение, както и не заменя квалифицирана медицинска помощ, не е алтернатива на медицински преглед и/или проследяване от лекар.

enlightenedИзточници:

 1. How endometriosis affects pregnancy – PregnancyBirth&Baby
 2. Endometriosis-associated Maternal Pregnancy Complications – Case Report and Literature Review - J. Petresin, J. Wolf, S. Emir, A. Müller, and A. S. Boosz
 3. Risk of gestational hypertension-preeclampsia in women with preceding endometriosis: A nationwide population-based study - Mei-Lien Pan, Li-Ru Chen, Hsiao-Mei Tsao, Kuo-Hu Chen
 4. Endometriosis is associated with a decreased risk of pre-eclampsia - Ivo A Brosens, Petra De Sutter, Tjalina Hamerlynck, Lindita Imeraj, Zhan Yao, Brianna Cloke, Jan J Brosens, Marc Dhont
 5. Placenta Previa - MedBroadcast
 6. Placenta Previa – Stanford Childrens’ Health