Това, което ще ви разкажем, не е приказка, нито научна фантастика. То се основава на факти и снимков материал, резултат е на дългогодишни научни търсения и изследвания. Постепенно се навлиза в тайните на вътреутробния живот, живота на още нероденото мъничко същество. Нека се опитаме да се вживеем в неговите усещания, да си представим как протича неговият ден, като към реалните факти добавим и малко въображение…

1 ч. В ранната утрин бебето е притихнало и сякаш е вглъбено в собствения си свят. То не проявява активността, характерна за останалите часове на деня. Кротува дори когато Вие ставате, закусвате и се залавяте за всекидневната си работа. На вътреутробните филми, снимани в тази част на деня, се вижда как детето леко отваря уста. Нима се прозява? Това, което се знае със сигурност, е, че сън и бодърстване се редуват ритмично едва в последното тримесечие на вътреутробното съществуване. Твърди се даже, че през този период бебето сънува! В полза на това говорят наблюдаваните движения на очните ябълки, типични за фазата на сънуване. Но какво ли би могло да сънува едно още неродено дете?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ТАЙНАТА НА ЖИВОТА В УТРОБАТА

10 ч. Педи обяд е. Хайде палчето в устата! Смученето на пръстчетата е толкова приятно! То е и полезно. Бебето тренира сученето – умение, което ще му е жизненонеобходимо след като се роди. Някои бебета тренират така упорито, че върху горната им устничка се образуват мехурчета. Детенцето не дочаква обяда на своите родители и си похапва или по-точно си пийва от това, с което разполага – околоплодната течност. Всъщност то получава хранителните вещества, от които се нуждае, от своята майка чрез плацентата и пъпните съдове, но топлата, леко сладникава течност, в която плува, не е за пренебрегване. Установено е, че плодът има вкусови рецептори, че той поглъща с по-голямо удоволствие околоплодната течност, която е по-сладка. Възкиселият или нагарчащият привкус му е неприятен. Същото важи за случаите, при които бременната пуши или пие алкохол. 

12 ч. Мама и татко обядват. А за нероденото бебе настъпва времето за игри. То вече е бодро и изпробва силата на нежните си мускулчета. Пространството, с което разполага, е ограничено, но това не му пречи да се изпъва, после да се свива на кълбо, да размахва ръце, да рита с крака, да свива и разгъва пръсти. Понякога сякаш посяга към пъпната връв или по-скоро я докосва – тя е първата му играчка. Ако я доближи до ухото си – какъв е този приятен шум? Шумът от кръвообращението на мама…

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

16 ч. В следобедните часове бебето с удоволствие слуша музика. То обича приятните мелодии – забелязано е пристрастие към Моцарт. Силните диско- или технозвуци го дразнят и възбуждат. Доказано е, че кърмачетата си спомнят мелодиите, които редовно са слушали през вътреутробния си живот. Те си спомнят и разпознават гласовете на мама и татко.

22 ч. Вечер е! В тъмния си дом бебето не знае, че и навън се е смрачило. Но то усеща, че настъпват часовете на нежност. Освободили се от дневните грижи, мама и татко с обич го галят през преградата на коремната стена. То долавя говора на ръцете им. И отговаря със своя сигнал – с леко, ласкаво ритниче. През вечерните часове бебето е особено подвижно. Продължава да напомня, че е живо и бодро. То не иска и да знае, че на мама отдавна ѝ се е приспало. Сякаш я подготвя за безсънните нощи, които я очакват. 

Лека нощ, мъничко човече...

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram