Интимната хигиена е изключително важна за малки и големи, така се предотвратяват инфекциите на пикочо-половата система с всички последствия от тях. Но най-важна е за бебетата и малките деца, защото тоалетната /памперса/ е в опасна близост с тях. Изпражненията съдържат голямо количество бактерии, които са нормални за червата. Попадайки там, където не им е мястото –във влагалището и уретрата, те могат да предизвикат възпаление, което при определени условия може да стигне чак до бъбрека.

МОМИЧЕТА

Откакто се използва иначе прекрасното откритие при отглеждането на децата – памперса, пикочните инфекции при момичетата скочиха драстично. Причините са анатомичните особености на малките момиченца /къса уретра, незрял локален имунитет/, постоянната топлина и влага в памперса и контакта с изпражненията. Знае се, че бактериите и гъбичките  се развиват много лесно там, където е влажно и топло. Затова малкото бебе трябва да се измива веднага след като се е изходило по голяма нужда.

Кои са най-харесваните имена за момичета

Уринирането не е проблем – памперсът абсорбира течността и на бебето му е сухо. Въпреки това памперсът трябва да се сменя по-често, дори да няма изпражнения, заради топлината. Интимната хигиена при момиченцата е специфична: На течаща вода първо се измива отпред областта на влагалището и след това ануса и около него. Идеята е да не се вкарват бактерии от изпражненията по време на измиването с вашите ръце. След това се подсушава много внимателно и нежно с мека кърпа като се обръща специално внимание на гънките /да не се задържа влага в тях/. Намазва се с крем против подсичане.

Оставете за кратко бебето без пелена за да „подиша“ кожата, това е най-добрата профилактика против подсичането. Ако в стаята е хладно, покрийте с пелена. След раждането почти всички момиченца получават гъсто белезникаво течение от влагалището, то е хормонално. Не е опасно, не се лекува. Почистете леко с тампон напоен с преварена вода или физиологичен разтвор, без да натискате.

Няма как да имате деца - едно момиче на 23 и една счупена мечта

Важно е момичетата да се приучат към гърне още към края на първата година, /тогава са все още податливи, инатът настъпва по-късно/ и памперсът да се махне, колкото се може по-рано. Тезата, че се нарушава психическия комфорт на детето /даже неговите права!/ е валидна само за производителите на памперси. До втората година може да се ползва само през нощта, и постепенно със съзряването на детето и той отпада. Важно е от рано момичето да се научи всяка вечер на интимен тоалет.

МОМЧЕТА

Интимната хигиена при момченцата се извършва по-лесно, те нямат допълнителен отвор който да замърсите, и както и да го измиете, все е правилно. Седалището и тестисите се подсушават след измиване, включително гънките и се намазва с крем против подсичане. Пенисът също трябва да се почиства. Фимозата при малките момчета е физиологична и не трябва насилствено да се дърпа кожичката.

Грижа за пъпчето

Ако момченцето уринира нормално няма проблем, макар, че не се вижда главичката на пениса. След баня внимателно дръпнете кожичката без детето да изпитва болка и с чиста вода изплакнете. Късното махане на памперса и при момчетата е вредно. Тестисите не случайно са поставени извън тялото, за да са на хладно и свободни. Затова трябва да им се даде възможност да се развиват и съзряват, а не да се притискат от топли памперси и стегнати чорапогащи дълго време. Всяко бебе, независимо от пола си, трябва да се измива на течаща вода след изхождане по голяма нужда, кожата е много нежна и лесно се подсича, ако дълго време детето стои с изпражнения.

Очакваното неочаквано раждане на бебе Делин

Мокрите кърпички се използват за премахване на изпражненията и когато сте навън, течащата вода е идеалното измивно средство. Не е необходимо да се използва сапун при интимния тоалет в ежедневието, той изсушава нежната бебешка кожа.

Д-р Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика