Хранене, къпане, смяна на пелени... все  отговорности, които често паникьосват младите родители непосредствено след изписването на бебето от родилния дом. Сред тях е и по-специалната грижа за бебешкото пъпче...

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Ценни препоръки на мама и татко предлага Елена Борисова – старша медицинска сестра в неонатологичното отделение на „Токуда Болница София“. “Всяка родилка в нашата болница може да присъства, докато ние правим тоалета на бебето й, да получи нагледни съвети за първите грижи за новороденото“, отбелязва г-жа Борисова. Навярно сте чували, че докато пъпчето на бебето не падне и мястото още е разранено, то не трябва да се мокри. „Това обаче не е възможно да се спазва напълно, затова родителите не трябва да се притесняват, ако до мястото достигнат капки вода. Чувала съм за майки, които увиват пъпчето с хавлиена кърпа – усилие, което е излишно. Достатъчно е в първите седмици бебето да се къпе под течаща вода, а не във ваничка.


Така пъпната раничка няма да е натопена изцяло във водата, а се ограничава и възможността бебето да изпусне фекалии, които да я инфектират“, обяснява медицинската сестра. 

Грижата за пъпчето е първата стъпка в бебешкия тоалет непосредствено след къпането. „За целта са ви необходими единствено 90-градусов етилов спирт, памуче и антибиотична пудра. Функцията на спирта е не само да почиства, но и да подсушава. Внимателно повдигнете щипката над пъпния остатък и с леки избърсващи движения подсушете с напоеното със спирт памучно тампонче. Не се страхувайте, че бебето изпитва болка. Обработването на мястото въобще не е болезнено за него. То плаче вероятно защото е голо и изпитва дискомфорт извън тясната и уютна майчина утроба. Рефлексът му е да разперва ръце и да търси за какво да се хване“, обяснява специалистката.


Понякога се налага пъпчето да се почисти със спирт и да се поръси с антибиотична пудра не само след къпане, но и при смяната на пелените, когато мястото е влажно. А е известно, че влагата e благоприятна среда за развитието на вредни микроорганизми.

Пъпчето може да падне на 5-ия, 7-ия или на 10-ия ден след изписването на бебето от родилния дом. Когато това стане, пъпната раничка е възможно да секретира, по пелената да има капчици засъхнала кръв или на мястото да се образува коричка. Това е абсолютно нормално, докато се затворят кръвоносните съдове на пъпната връв. „След като пъпният остатък падне, мястото се почиства вече със 70-градусов спирт и се поръсва с антибиотична пудра. Процедурата е ежедневна, докато пъпната раничка заздравее. А след като тя зарасне, мъникът вече може да се къпе във ваничка“, уточнява Елена Борисова. На пазара се предлагат лепенки за бебешко пъпче. Те обаче не само не са нужни, но могат да разранят нежната бебешка кожа и да създадат условия за инфекция.

Сандра Димитрова