В следващите редове предстои да ви запознаем с една различна и вероятно малко известна терапия, която обаче е изключително ефективна и може значително да ви помогне с тревожността по време на бременността ви.

ТЕРАПИЯ С ПОТУПВАНЕ - какво представлява, как се прилага и какви са нейните ползи? Нека разберем.  

Тази терапия е известна още като техника за емоционална свобода, която съчетава три модалности – когнитивна терапия, експозиционна терапия и акупресура - всичко това ще ви помогне за справяне с тревожостта, стреса и негативните вярвания. Мили момичета, това включва практиката с потупване, която се прилага по следния начин: използвате върховете на пръстите си, за да потупвате на „меридианните точки“ по лицето си. Потупването по меридианните точки изпраща сигнали директно към стрес центровете на средния дял на мозъка.

Същност на модалностите, част от терапията с потупване

Когнитивната терапия се използва, за да помогне за справяне с негативен спомен, тъй като рамката, през която държим спомена, е по-важна от самия спомен. Ако успеем да формулираме стресовото или травматично събитие по положителен начин – например да помислим, че травматичното събитие е имало някакъв смисъл или цел в живота ни – няма да бъдем толкова негативно повлияни от него. 

Терапията с експозиция се използва, когато трябва да обработим травматичните спомени, за да ги излекуваме. Можем да преодолеем стреса или травмата – ако не мислим за случилото се и пренасочим мислите си само в положителна посока. Важно е да знаем и да не пренебрегваме факта, че непреработената травма може да повлияе на живота ни и изборите, които правим. Затова е важно да се консултираме с обучен професионалист с помощтта, на който да поставим събитието или ситуацията в неутрална рамка, така че да е по-малко травматично. 

Терапевтичното потупване заедно с експозиционната терапия изпраща успокояващ сигнал към тялото, който ни помага да се успокоим и да освободим отрицателните емоции на в съзнанието си. 

Практикуване на терапевтично потупване 

Можете да се потупвате сами, когато изпитвате негативни чувства или дискомфорт в тялото си, независимо дали изпитвате физическа болка, дали сте вкъщи или на работното място. Полезно е, ако докато потупвате меридианните си точки да се съсредоточите върху болката или тревожността, които ви причинява дискомфорт – това може да намали още повече емоционалното състояние.

Преди да започнете, е важно да се отпуснете и да седнете удобно. Можете да затворите очи. Вдишайте няколко пъти въздух бавно и дълбоко.

Практически насоки:

  • Потупване на точките в началото на веждите. Тези точки се намират точно в началото на веждите и се смята, че прилагането на потупване и лекият натиск върху тях помагат при тревожност. Започнете да потупвате лекичко зоната в началото на веждите си с показалец. Потупвайте или масажирайте точките за около 3 до 5 минути.
  • Потупване на точките при слепоочието. Потупването на слепоочията трябва да се извърши при стиснати зъби и отпуснато състояние. Използвайте показалците и потупвайте в продължение на 2-3 минути. 
  • Потупване на точката под носа. Използвайте средния пръст или показалеца и потупвайте в продължение на 2-3 минути. 
  • Потупване на точката под устната. Използвайте показалеца и потупвайте в продължение на 2-3 минути. 
  • Потупване на точките на ключиците на гръдния кош. Тези точки се намират в началото на ключицата. Започнете да потупвате лекичко зоната и от двете страни на ключицата с всички пръсти на ръката. Потупвайте точките за около 3 до 5 минути.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Какво още е важно да знаем?

При хронични състояния - посттравматично стресово разстройство, тежка тревожност, депресия, физическа болка, фобии - за които изследванията показват, че потупването е ефективно, все пак е най-добре да работите с обучен специалист. Знайте, че професионалната подкрепа от лекар или специалист психолог за справяне с конкретна тревога и стресова ситуация е с ключово значение за бъдещото ви състояние. 

Текст: Milenita May