Наскоро имахме полезен разговор с д-р Андрей Гончаров, педиатър от УМБАЛ „Лозенец“. Той ни беше на гости в студиото, а тема на разговора ни бе - обезводняването и слънцезащитата при малките деца през летните месеци. Знаем колко много рискове крият горещините. Д-р Гончаров ни помогна да внесем яснота по темата и сподели полезни и ценни насоки, с които да предпазим малчо от обезводняване, изгаряне, прегряване и всички други възможни неразположения в топлите дни. 

Училище за родители - Първи грижи за бебето у дома с Теодора Артинова

В самото начало фокус поставихме на вирусните инфекции. Оказа се, че храната допринася много за тях и е важно да вимаваме как храним малчо. По думите на нашия гост невъзможно е да предпазим детето от инфекциите. "Най-добрата профилактика е избягването на контакти с болни, доколкото това е възможно, и да се внимава какви са източниците на хранене за децата." Важно е да не забравяме, че много от инфекциите се предват чрез храна. "Едно здравословно хранене води до по-малко боледуване при децата."

Дали изпотяването има отношение към дехидратацията? Д-р Гончаров ни даде ясен и категоричен отговор: "Има. Когато едно дете тича много, поти се, особено в топлите дни, в големите жеги, е удачно да се увеличи приемът на течности." Важно е родителите да съобразяват физическата активност на детето с приема на течности през деня. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Повръщане, диария, афти - как да се справим с подобни летни вируси и има ли начин да предпазим детето от тях? Нашият гост успокои притесненията на родителите, сблъскали се с подобни състояния, и ни сподели, че всички те са доброкачествени, тяхното протичане е кратко, обикновено имат ход от 2-3 дни. Подходът преди всичко трябва да бъде спокойствие и повишен прием на течности. 

В хода на разговора ни насочихме поглед и към слънцезащитата. Д-р Гончаров ни разказа, че тя трябва да се използва постоянно, защото слънцето макар и наш приятел, може да бъде и наш враг и да провокира изграния и дори злокачествени изграния на кожата

Лятото може да бъде приятно, хармонично, весело и безпроблемно. Нашият гост ни убеди в това и ни сподели безброй съвети, с които да го постигнем. 

Ако сте пропуснали нашия разговор, може да чуете какво си говорихме с д-р Гончаров още сега: