Някои семейства срещат необникновени изпитания по пътя, отвеждащ до мечтаната рожба. Това, за което следва да ви разказажем, ни остави без думи. Знаем, че то трябва да стигне до повече хора. Затова - споделяме и с вас, скъпи читатели! 

Информацията открихме във фейсбук профила на Адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право

Справедливост чак на трета инстанция!
Аз и екипът ми сме доволни, че след години борба успяхме! 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Решението на ВКС, с което “Майчин дом”/ Национална генетична лаборатория е осъдена да заплати 30 000 лева обезщетение за неправилните генетични изследвания, в следствие на които е родено дете със синдром на Даун, е по дело, в което съм представлявала ищата на три инстанции. Болницата е осъдена, не защото ищцата е родила дете със синдром на Даун, а защото екипът ѝ е нарушил правото на избор на бременната, като ДВА ПЪТИ е давал грешни резултати и интерпретации на генетично изследване и я е уверявал, че детето е здраво. Имаме стандарт по медицинска гентика, който е нарушен! Положена дължим грижа - липсва! 

Оказва се обаче, че неправилните изследвания са резултат на погрешно предоствена проба. 

Бременната е посещавала редовно прегледи (средно през 20 дни, има направени три фетални морфологии, два биохимични скрининга, две генетични изследвания, множество ехографии) и ясно е заявила, че иска да направи аборт, ако детето има генетичен проблем/ увреждане. Уверена е, че такъв няма, а плодът и е здрав.  

За всички моралисти и коментатори, правото на бременната,  дали да роди или не, дете с увреждане е нейно, не е на бащата, брата, свата и т.н.

Ендометриоза, бременност и раждане - възможни усложнения

За медицински неграмотните да поясня, че синдром на Даун не е козметичен дефект, той може да включва в себе си множество и тежки в увреждания (в казуса детето е родено с такива от страна на сърдечно-съдовата система, станали причина за ранната му смърт.) И най-добронамерен съвет, ако някой не прави разлика между фетална морфология, биохимичен скрининг и генетично изследване (хорион биопсия) е по-добре да се занимава с друга правна материя, различна от медицинско право. 

Вярвам, че всеки трезво мислещ човек може да си даде сметка, житейски какво е коствало това на жената, тези негативни емоциите можеха да бъдат “спестени”, при една адекватна дължима грижа, каквато не е положена. 

Фактите по делото са красноречиви, за тези, в които го познаваме в детайли. 

Решението на ВКС няма да коментирам тук, ще го направя на по-подходящо място от медии или Фейсбук. 

Какво трябва да научим от това дело: 
1. Правото на информиран избор трябва да се зачита! Всяка една жена има право да бъде информирана и да избере, дали да роди или не, дете с увреждания, ако те могат да бъдат пренатално диагностицирани! Ако могат да бъдат лекувани, тя трябва да знае това, вкл. разумните алтернативи и рисковете. 
2. Липсата на стандарт по фетална медицина поражда редица проблеми, сред които това, че се допуска всякакви специалисти да се “упражняват” и поради “недоглеждане” да има дете родено без два бъбрека, друго родено без стомах, трето с тежки лицево-челюстни малформации,още и още неща, които един добър специалист може сравнително рано да диагностицира, особено ако има стандарт и контрол, (какъвто липсва в България). Имаме и такива дела, по които тепърва очакваме развитие. Иначе това да не “познаят” пола на бебето дори не го приемаме като съществен пропуск. 
3. Много лекари са си свършили работата през пръсти, доверявайки се на едни неверни изследвания, като за момент не са поставили под съмнение случващото се.

Важно: НЗОК ще поема феталната морфология през 9-те месеца

Изненадващо за мен беше да разбера, че първоинстанционният съд очакваше такава критичност от бременната, но не и от лекарите ѝ. Искрено се надявам да върнем клиничното мислене и да постигнем разумна доза съмнение, което винаги е водело медицината, науката напред! 

За смелите, които са яхнали вълната да коментират, дано не изгубят много време в интерпретации и да се объркат. 

Последно ще кажа:  “По делата ще ги познаете”- едни работим, други коментират, но кой каквото може! 

Дерзайте! 

Спорна седмица на всички!