За щитовидната жлеза и гестационния диабет говорим тук:

Щитовидната жлеза се позиционира в областта на шията, непосредствено над коста. Размерът ѝ е средно около 4 см, в по-голяма част от случаите, макар и да има нарушения, тя не боли.

Щитовидната жлеза е орган с изключително важно значение в нашия организъм. Хормоните, които се произвеждат от нея, до голяма степен отговарят за метаболизма в организма, но и не само, те влияят още и на качеството на образуване на яйцеклетките. Особено важно е фината щитовидна жлеза да функционира правилно в репродуктивната възраст на човек. 

Бременност

Бременноста е деликатен период, който неминуемо е свързан с хормонални промени. Едва ли ще се изненадаме от вероятността именно тогава да се повят нарушения във функцията на щитовидната жлеза.

Много често жените развиват разстройство на функциите на щитовидната жлеза по време на 9-те месеца, а не е изключено това да се случи и скоро след раждането. Навременната грижа и правилните изследвания са ключови и важни, защото хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за нормалното развитие на мозъка и нервната система на вашето бебе. Нелекуваните заболявания на щитовидната жлеза по време на бременност представляват опасност както за бъдещата майка, така и за развиващия се плод. 

Заболявания

Сред основните дисфункции на щитовидната жлеза са Tиреоидит на Хашимото, Хипертиреоидизъм и Хипотиреоидизъм. Състоянията имат отрицателни ефекти върху плода и влияят неагативно на бременността. 

Гестационен диабет

Друг често срещан проблем по време на бременност е гестационният диабет. Близо 7-10% от всички бременни по света чуват диагнозата „гестационен диабет“. Той се развива най-често между 24 и 28 гестационна седмица – и се свързва с повишени нива на кръвната захар. В повечето случаи, след приключване на бременността, състоянието на гестационен диабет изчезва. Веднъж срещната обаче диагнозата не бива да се подминава, а да се наблюдава и следи системно. 

Лечение

След поставяне на диагнозата задължително трябва да започне стриктно следене на кръвната захар. Точност, на която можете да се доверите, ще ви осигури Глюкомер CONTOUR®PLUS - лесна за употреба система с наистина впечатляваща точност. 

Как да следите за нарушения във функцията на щитовидната жлеза, как да се предпазите от гестационен диабет и какво да правите, когато проблемите са налице? Ценни съвети, любопитни детайли и много подробна информация по темата ще научите в дискусията ни, част от проекта на Darik.bg, 9 месеца и Phoenix Pharma ,,Здраве на фокус".