Нежната половина от човечеството е тази, която предимно страда от появата на разширени вени (мъже, не бързайте да ликувате, вие също не сте защитени).  Гледайте видеото още сега: 

 
 

По време на бременността рискът от появата им значително се увеличава (причина са хормоналните промени, допълнителните килограми, увеличеното количество кръв в организма) -- макар дамите да приемат проблема нерядко само като козметичен, той всъщност крие и поводи за тревога.

Преди видимите ,,казуси за решаване‘‘ налице са усещания – болка, тежест, внезапно схващане, сърбеж в областта на краката, подсказващи, че нещо не е съвсем наред.

Именно тях не бива да пренебрегвате, поставяйки на карта здравето си, защото съществува вероятност от последваща поява на тромби на кръвоносните съдове и флебит. Разбира се, състоянието, дори без усложнения, се отразява на самочувствието и повлиява в негативна посока качеството на живот.

Факт е, че разширените вени не засягат само бъдещите майки, но и дами над 40-годишна възраст, такива в менопауза и хора със застоял начин на живот или професия, в която липсва физическа активност дълги часове.

Вече официално сте притежатели на разширени вени? Не губете време, консултирайте се с ангиолог или съдов хирург. Междувременно помнете, че навиците имат значение: 

  • избягвайте дългото стоене в изправено положение и продължителното ходене
  • обливайте краката си с хладка, а не гореща вода
  • не допускайте запек
  • хранете се балансирано
  • при възможност откажете цигарите и алкохола /в случай че присъстват в ежедневието ви/

 Как да се предпазите, какви мерки да предприемете при вече диагностициран проблем, какви са видовете лечение, кога състоянието е наистина сериозно и още ценни съвети по темата ще научите от дискусията, част от проекта на Darik.bg, 9 месеца и Phoenix Pharma ,,Здраве на фокус".