Нежната половина от човечеството е тази, която предимно страда от появата на разширени вени (мъже, не бързайте да ликувате, вие също не сте защитени).

По време на бременността рискът от появата им значително се увеличава (причина са хормоналните промени, допълнителните килограми, увеличеното количество кръв в организма) -- макар дамите да приемат проблема нерядко само като козметичен, той всъщност крие и поводи за тревога.

Преди видимите ,,казуси за решаване‘‘ налице са усещания – болка, тежест, внезапно схващане, сърбеж в областта на краката, подсказващи, че нещо не е съвсем наред.

Именно тях не бива да пренебрегвате, поставяйки на карта здравето си, защото съществува вероятност от последваща поява на тромби на кръвоносните съдове и флебит. Разбира се, състоянието, дори без усложнения, се отразява на самочувствието и повлиява в негативна посока качеството на живот.

Факт е, че разширените вени не засягат само бъдещите майки, но и дами над 40-годишна възраст, такива в менопауза и хора със застоял начин на живот или професия, в която липсва физическа активност дълги часове.

Вече официално сте притежатели на разширени вени? Не губете време, консултирайте се с ангиолог или съдов хирург. Междувременно помнете, че навиците имат значение: 

  • избягвайте дългото стоене в изправено положение и продължителното ходене
  • обливайте краката си с хладка, а не гореща вода
  • не допускайте запек
  • хранете се балансирано
  • при възможност откажете цигарите и алкохола /в случай че присъстват в ежедневието ви/

 Как да се предпазите, какви мерки да предприемете при вече диагностициран проблем, какви са видовете лечение, кога състоянието е наистина сериозно и още ценни съвети по темата ще научите от дискусията, част от проекта на Darik.bg, 9 месеца и Phoenix Pharma ,,Здраве на фокус". 

Гледайте видеото още сега: