Бъбречнокаменната болест се нарежда сред най-често срещаните урологични заболявания. Болката по време на бъбречна криза е остра, изключително силна, пациентите често я описват като ,,непоносима‘‘ (що се отнася до големите камъни, при малките ситуацията е по-различна).  

Гледайте видеото още сега:  

 

 

Според проучвания около 400 000 души в България страдат от това заболяване

Предимно мъжете биват засегнати, но дамите, включително и бременните, също не са изключение. При децата заболяването се наблюдава рядко. По-интересното е, че наличието на ,,камъни" невинаги означава мигновена болка, дискомфорт или пък криза, дори напротив -- камъните (кристални струпвания) мога да бъдат ''тих''обиатател, гост без покана в бъбречните чашки или легенчета, за чието присъствие ще научим в неподходящ момент, ако сме разсеяни по отношение на превенцията, симптомите и профилактиката.

Защо, защо, защо?

Лекарите се фокусират върху три фактора, влизащи в ролята на основни, по отношение на причините за появата на камъни в бъбреците:

- ниско съдържание на течност в урината в комбинация с завишен обем на твърди отпадъчни продукти

- липса в урината на важни вещества, предотвратяващи образуването на въпросните камъни.

- ,,бонус'' по наследство. Тази причина впрочем лесно се превръща в оправдание да не полагаме сериозни грижи за себе си, защото може би всичко е ,,предначертано''.

Е, имаме новина за вас -- не е така, в този -- и много други случаи, можете да си помогнете чрез специализирани продукти, здравословен начин на живот (баланирано хранене, прием на чиста вода в достатъчно количество, спорт - но след консултация с лекар, отказ от вредни навици), не на последно място, разбира се, правилно лечение от медицинско лице.

NB! Хранителни добавки, действащи благоприятно върху отделителната система, можете да откриете ТУК

Лечение

За него е ясно, че може да бъде антибиотично или оперативно, въпреки това голяма част от пациентите избират да се доверят, като допълнителна подкрепа, на конкретни билки и хранителни добавки.

Повече информация по темата, любопитни детайли, както и кои са възможните усложнения, но и решенията им, можете да научите от дискусията, част от проекта на Draik.bg, 9 месеца и Phoenix Pharma ,,Здраве на фокус".