Текст: Ани Събева, основател на Слингомания и Програма Спокойни бебета

Ако мултитаскингът беше картина, на нея може би художникът щеше да илюстрира майка, която освен че се грижи за домакинството, гледа бебе и се грижи за 2-годишно дете, успява да отметне и няколко работни задачи на лаптопа. Звучи забавно? Да, но всъщност е опасно - и за здравето, и за взаимоотношенията с любимия човек, който има нужда от вашето внимание. Мислите ли, че ако се борите за победа на няколко фронта, ще успеете да вземете не един, а няколко златни медала? Истината е, че трудно ще се докопате дори до среброто, защото всяка цел изисква вашата 100%-това концентрация, усилия, мисъл и стремеж.

Защо е важно и татковците да бебеносят

Ако вие не се научите да поставяте граници, няма кой да ги сложи вместо вас, дори напротив - на работа ще изискват още, още и още - вие можете да поемете натоварване, защо да не ви го делегират? Децата ще знаят - мама винаги откликва на всичко, тя никога не казва ,,уморена съм”.

Но… вашият енергиен поток ще секне, ако не вземете мерки. Подарете си време в ролята на домакиня, после балансирайте с професионалните задачи, но изберете своя приоритет и да - той може да бъде само един!!!

Необходимо в първо да намерите време за почивка, да избягате от средата на стрес и да помислите кое и как да разпределите. Започнете мили супермами, по-добре да залагате на качеството, а не на количеството, като това златно правило важи за всичко в живота. Вземете мерки, мултитаскингът лесно се превръща в зависимост, контролираща ежедневието и личната ви самооценка. Разбира се, ще получавате похвали от околните заради стоте дини под едната майчина мишница, но те няма да ви носят удовлетворение, ако сте преуморени, претоварени и едва се справят с всеки поет ангажимент. 

Методът Привързано родителство - какво представлява

И не, не искам да ви кажа, че жената може да бъде само майки и съпруга, хм - и аз не съм само това, както и всички останали дами около мен. Алармирам ви обаче, че трябва повече да обичате себе си, да имате търпение, да не приемате нищо ,,на всяка цена”, да се научите да чакате точния момент за всяко начинание. И когато сте с бебе… просто се насладете и оставете всичко останало малко встрани. Заслужава си.