Срещнахме с Ани Събева, майка на две деца, консултант по носене на бебе, лектор на теми, свързани с ранното детско развитие, основател на „Слингомания“ и Програма „Спокойни бебета“. Акцент на разговора ни бе книгата „Защо бебеносенето е важно“. Научихме изключително интересни подробности и бързаме да ги споделим с вас.

В помощ на родителите

Книгата е написана от Роузи Ноулс, личен лекар във Великобритания, известна със своята активна дейност, популяризираща предимствата на бебеносенето на Острова. Аз следвах нейните публикации в интернет, харесваше ми начина, по който представяше информацията на читателите. Освен на книгата, за която си говорим сега, тя е създател и на инициативата Building happy brains, чиято цел е да запознае родителите с научните доказателства относно ползите от носенето и близкия контакт за детския мозък. Вярвах, че ценното съдържание зад кориците на „Защо бебеносенето е важно“ трябва да бъде преведено на български език. Предвид факта, че имам две деца и ангажименти, реших да се доверя на професионалисти. И така, с помощта на издателство „Вдъхновения“, моята мечта стана реалност – книгата е факт. Изданието се разпространява отскоро, но постепенно намира своите посланици. Все повече хора го купуват за себе си, също и за подарък. Книгата с лекота отговаря на въпроси като „Защо да бебеносим?“ и „Какво ни дава тази специална близост?“.

Кожа до кожа

Консултантите по бебеносене помагат на родителите да направят информиран избор, учат ги как да носят правилно бебето си – безопасно и ергономично. Този метод подкрепя естественото физиологично развитие, подпомагайки събирането на мускулна маса. Паралелно с това детето е близо до майката, защото контактът „кожа до кожа“ подпомага отделянето на окситоцин, което от своя страна благоприятства кърменето. Не на последно място служи за адаптиране на малките човечета към околната среда. Виждайки реакцията на своята майка към заобикалящия свят, детето научава по-бързо кога и какво

е правилното действие при определени условия. Бебеносенето действа добре и на храносмилателната система, дишането, кръвообращението. Освен полезно за бебето, то е от изключителна важност и в живота на майката. Често се случва да чуете жени, които споделят, че дори не са успели да си вземат душ през деня и причината за това не е била домашната работа, а страхът да се отделят от бебето. Близкият контакт, който бебеносенето създава, позволява на майката с лекота да разпознава сигналите на детенцето, да бъде по-сигурна в себе си, да знае кога е удачно да се откъсне и кога не. Това дава спокойствие и адаптацията на семейството към новия живот става плавно и без затруднения.

Няма ограничение за времето на носене, разбира се, никой не твърди, че то трябва да е 24/7. Необходимо е майката да си отпочива, а това едва ли може да се случи, ако детето е „закачено“ за нея непрестанно. Когато обаче малкото бодърства (в началните месеци това не е продължителен период), жената спокойно би могла да си го върже в слинг и да се разходи на въздух, да свърши задачи у дома, а в същото време бебето да е спокойно.

Правилната поза

Ергономичното носене може да се извършва в различни пози и представлява влизане на бедрото в тазобедрената става, което подкрепя правилната позиция, тъй като костите все още не са добре калцирали. Това предпазва от поява на механична луксация и стимулира калцирането.

Какво да изберем за новороденото?

За най-малките се използват слингове (ринг слинг, шал слинг, еластичен слинг, хибридна носилка и др.). Слингът осигурява отлична подкрепа на цялото тяло. Знаем, че в първите си месеци детето няма много мускули, не може да стои изправено, необходима му е подкрепа във всяка една част на тялото, включително и главата. С помощта на слинга детето укрепва, сякаш се сдобива с втора кожа. Важно е слингът да е достатъчно стегнат, така че да не може детето да се изкриви или увисне. Ергономичните раници, макар бързо да се слагат, не са подходящи за новородени. Няма как да се поддържа еднакво добре телце с тегло 7–8 кг и такова, което е едва 3 кг. След първия месец е възможно бебето да се носи в носилка, подкрепяща главата. Необходимо е детето да умее обаче да държи главата си изправена самостоятелно и в случай на опасна ситуация, ако се налага, да успее да я завърти. Безопасността е на първо място. Истината е, че има много фактори, с които да се съобразяваме, носейки малкото – от неговата позиция до това колко е покрито, колко високо е разположено върху тялото ни. Например, ако майката е с по-голям бюст, разположението е едно, в обратния случай – друго. Много важно е дихателните пътища да са свободни, тоест нослето да сочи нагоре. Друга подробност е, че бебетата винаги трябва да се носят с корем към мама, а не да гледат напред (причината за това е опасността от престимулиране на детето).

Притесненията…

Често при мен идват майки, които изпитват нежелание да вържат слинга. Склонни са дори да носят бебето на ръце само за да преминат после директно към раница. В крайна сметка обаче все пак опитват със слинг, защото носенето на ръце е трудно, ресурсоемко, създава мускулна треска и напрежение, дори изкривява позицията на тялото на майката. Колко време можем да носим слинга – цял ден? Напомням, че когато бебетата са сгушени в майка си, им е топличко и приятно. Усещайки ритъма на сърцето, тялото и гласа, те са способни да спят доста по-продължително, отколкото е необходимо. Препоръчително е да ги разбуждаме с цел смяна на пелена, хранене и други занимания.

Бебеносенето и татковците

По този начин мъжът ще отмени половинката си и ще си създаде ранна връзка с бебето. Трябва да се знае обаче, че носенето от таткото се различава от това на майката. Гърдите на жената имат способността да терморегулират – смъкват температурата до 2 градуса, ако околната топлина не е по-висока от тази на тялото. Заради по-бързия си метаболизъм мъжете излъчват повече топлина и обикновено претоплят мъничето.

Ще се пристрасти ли детето към носенето?

Децата имат периоди на развитие, нормално е през първите месеци да желаят повече близост. Не бива майките да се страхуват да им я демонстрират. Ще дойде момент, в който мъникът естествено ще се отдели. Това обикновено се случва след втората или третата година. Майките просто трябва да прескочат егото си и да посветят необходимото внимание на детето си. Колкото повече се отдадат на бебето, толкова по-лесно ще бъде майчинството им.