Текст: Ани Събева, основател на „Слингомания“ и „ПРОГРАМА Спокойни бебета“

Да, топло е! Да, на бебето не му е комфортно, а следователно и на вас. Именно затова давам някои основни съвети, свързани с това как да се чувстваме по-добре в горещите дни. И аз съм била майка за първи път, така че знам колко е ценно някои да ти обясни – уж ясни неща – на разбираем език, с емпатия и семпло, без излишна украса, синтезирайки най-важното. Приятно четене!

Разходките навън

Най-добре е разходките да се случват сутрин – преди 11:00 часа, или вечер, когато слънцето залязва. Ако се разхождате с количка, не слагайте мрежите за насекоми (ха, изненадах ви, нали?!), докато сте в движение. Ползвайте ги само под дебела сянка.

Но! През топлите месеци слингът е по-добрият избор за разходки, защото майчиното тяло може да терморегулира, докато това на бебето още не може да се справи с тази задача самостоятелно.

Защо бебеносенето е важно?

Разбира се, ще има моменти, когато се налага да използвате количка – тогава не забравяйте да поставите чаршаф от максимално естествен плат (няма нужда от въглавница) и една лека пелена за завиване. Предлагат се и специални подложки против изпотяване – съветвам ви да се консултирате с ортопед преди да поставите такава (особено важи за столчето за кола).

Облеклото

Не обличайте бебето с повече от един кат дрехи, ако самите вие сте с къс ръкав. Изберете тънки и естествени материи, а когато сте със слинг непременно сложете на мъника шапка.

На морето

Има летни слингове, които се използват за влизане във вода (басейн, море, язовир или каквото сърце ви иска). Те са от специална материя – полиестер на дупки. Бюджетни са (ура!) и се предлагат във вариант ринг-слинг или шал. Уточнявам, че те НЕ могат да се употребяват с друга цел, като останалите слингове – тяхната мисия е да направят водните ви забавления още по-приятни.

Можете да видите воден ринг слинг ТУК

Жадно ми е!

Кърмачетата – по-осъзнатите и вече укрепнали деца, ще сучат по-често, защото ожадняват – нека не ви учудва този период. Няма нужда да им давате вода допълнително. За по-малките бебенца е нормално обаче да спят повече, да се хранят по-малко (не са болни, спокойно!). Това положение би могло да се отрази на теглото им, факт е – горещото време е огромно предизвикателство.

Прохлада

Препоръчително е често да оставяме бебето без пелена, за да може зоната под пелените да не се запарва и съответно да създаде проблеми и за нас, и за малчо  – зачервяване, подсичане.

За финал - момичета, знам, че сте нетърпеливи да смените големия кош на количката с този, който е за деца на 6 и нагоре месеца, но дори той да има легнало положение, ако вашето бебе е още малко - не рискувайте - изберете слинг и непременно поговорете с консултант по бебеносене. Информирайте се за рисковете БЕБЕТО да бъде в неподходяща количка и поставете здравето на детето над всичко останало. ПОЖЕЛАВАМ ВИ щастливо, синьо, безгрижно - доколкото е възможно, ЛЯТО!