Текст: Ани Събева, основател на Слингомания и Програма Спокойни бебета

Мили дами, специално за вас, разбира се, със съдействието на няколко мамчета, успяхме да обединим едни от най-често задаваните въпроси относно бебеносенето. Вие питате – аз, Ани, отговарям. Приятно четене!

,,Възможно ли е да бебенося през лятото и горещите дни – няма ли да претопля бебето?‘‘ Деси Сичева, Пловдив

Бебеносенето не е сезонна дисциплина. През горещите дни трябва да спазваме обаче следните препоръки: тънко облекло, добра хидратация, слънцезащита, да не излизаме по обедните часове, да предпочитаме паркове пред пазари или шумни улици.

,,Не е ли опасно бебеносенето за новородените бебета?‘‘ Мариана Крумова, София

Бебеносенето има най-силно изразен положителен ефект точно през четвъртия триместър и силно препоръчвам да се практикува с новородено. Важно е да знаете каква е правилната позиция и да имате подходящ слинг. Всяка друга подробност се нарежда с времето и малко практика.

,,Колко часа най-много мога да бебенося?‘‘, Леа Богданова, Плевен

Ако позицията е правилна и носилката подходяща, няма ограничения.

,,Има ли период на адаптация, ако бебето плаче в началото, това означава ли, че после ще свикне или просто бебеносенето не му харесва и трябва да се откажа?‘‘ Мира Ковачева, София

Може да се наложи адаптация – около седмица, но в повечето случаи е налице конкретна причина. Бебето ви плаче или издава плачливи звуци, когато иска да ви каже, че нещо не е наред, това е неговият начин да говори – гладно е, мокро е, студено му е, твърде му е топло и др. Научете повече от статията Най-честите причини бебето да плаче.

,,Как да избера правилната носилка и коя марка е добра?‘‘ Венцислава Атанасова, Хасково

 На първо място – доверете се на консултант по бебеносене, а не на случайни форуми или мнения на познати. В магазина на Слингомания отделям достатъчно време на всяко семейство – обсъждаме какви са предпочитанията им и тестваме различни варианти. Брандовете, чиито носилки предлагаме, са доказани, а продуктите им притежават отлично качество и всички, необходими сертификати. Разгледайте ТУК

,,Помага ли бебеносенето при колики и рефлукс?‘‘  Елеонора Стойчева, Русе

Да, факт е, че бебеносенето успокоява симптомите на рефлукс и благоприятства намаляването на коликите. Освен това носенето на бебе в слинг или ергономична раница е профилактика срещу луксация на тазобедрената става.

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ - ЗАЩО ДА БЕБЕНОСИМ

,,Има ли опасност да разглезя бебето и до да свикне само „на ръце''?‘‘ Филипа Иванова, София

Това е една голяма заблуда, истината е точно обратното твърдение. Бебетата ни имат нужда от нас и това не е глезене, а отговаряне на техните нужди. Те никога не са лежали по гръб и тази позиция е крайно неестествена за тях.

,,Удачен ли е слингът при пътуване със самолет?‘‘ Ели Ангелова, София

Може да се пътува със слинг при спазване на нормите за безопасност в самолета.

КАК И ЗАЩО БЕБЕНОСЕНЕТО ПРОМЕНЯ ЖИВОТА НА МАМА

,,Как да облека бебето, за да има правилна позиция в слинга, това разкрачване, доколко е удобно и полезно? ‘Вяра Денкова, Велико Търново

Разкрачената позиция гарантира ергономична позиция, но!!! ние Не разкрачваме детето, когато го поставяме в раницата, а следваме неговата естествена позиция. Дрехи, които са твърде дебели, тесни, къси, твърди – не са препоръчителни при бебеносене, защото ограничават движенията на детето.