Текст: Ани Събева, основател на Слингомания и Програма Спокойни бебета

Не са ли всички родители силно привързани към своите деца? Не полагат ли те грижи за тях, не им ли посвещават внимание, не ги ли обичат безгранично…? Да, да, да — мама и тати правят всичко това, но терминът Привързано родителство описва нещо различно. С изненада установих, че повечето родители всъщност не се замислят какво представлява той в действителност, защото им звучи сякаш и те самите го практикуват. Поглеждайки в детайли ежедневието на някои от тях обаче, бързо ще установим, че това не е така.

Ако вие вярвате, че:

- Носенето на бебето на ръце или в слинг ще го разглези…

- Бебето може да ви манипулира…

- На него му е еднакво добре и с баба и дядо, и с вас, така че дългата раздяла не е проблем…

- Не е нужно да следвате естетвеното му развитие, а универсална схема…

- Не е удобно и няма как да участва активно във всички семейни занимания (пътувания, срещи, разходки извън града и др.)…

- Кърменето на поискване е вид китайско мъчение…

… то нямате никаква престава какво означава привързаното родителство.

,,Досещате се, че обратното на всичко, което изброих, изобразява метода, станал главен герой в този текст, нали?''

Искате това да се промени и да отглеждате децата си според принципите на привързаното родителство? Хайде, нека ви разкажа как:

✍️ На първо място повярвайте в силата на майчиния инстинкт, той е велико умение, дар, който никоя дебела книга не може да замени. Научете се да чувате този вътрешен глас, подсказващ кое и какво е най-добре за бебето в даден момент.

✍️ Не делегирайте всички важни решения и отговорности на бабите — родителите сте вие, а липсата на опит не бива да срива самочувствието ви и да ви плаши. Страхът не е добър съветник, запомнете го. Нека бабите, да са живи и здрави, да ви помагат в граници, заложени и обмислени предварително от вас.

✍️ Опитайте да кърмите не по режим, а когато бебето пожелае да суче. Това не само че не е никакво китайско мъчение — както някои от приятелките ви го описват, но е толкова сладко, приятно, споделено и силно преживяване, благодарение на което детето ще наддава добре и ще се развива чудесно, бидейки спокойно и сигурно. В началото е трудно, усещането, че животът е цикъл от кърмене и смяна на пелени ще се появи, но е нужно малко време и всичко ще си влезе в ритъм. И още едно предимство – кърменето спестява хиляди часове, прекарани в миене и стерилизиране на шишета, а връзката, която изграждате с вашия наследник, е незаменима и споделена.

✍️  Не слагайте бебето да спи в отделна стая преди да навърши една година. Колкото по-близо е неговата кошара до вашето легло, толкова по-спокойно ще спи то. Понякога ще иска да ви усеща, да хваща ръката ви, да се гушка - не му отказвайте, това помага за развитието! Но дори в тази ситуация, намерете време за себе си и партньора ви, промяната на обстановката съвсем не означава липса на време за двама ви.

 

Защо е важно и татковците да бебеносят

✍️ Изберете подходяща носилка със съдействието на консултант по бебеносене и започнете да пътувате свободно и спокойно. Детето е част от семейството, не е нужно да го изолирате, научете се да живеете заедно и да ви е удобно. Слингът ще помогне и по време на коликите — денем, нощем, навън или у дома, можете да бебеносите и малчо да чувства сигурност и защита. Носенето – не на последно място, е наистина полезно за детето - помага за храносмилането, предпазва от дисплазия на тазобедрената става, подобрява дишането, сърцебиенето и терморегулацията при новородени бебета. С една дума – чудесен начин да го приветствате в новия свят, а и да го позиционирате близо до храната му.

✍️ Включвайте бащата в грижите, комуникацията и игрите! Детето се нуждае от подобна близост още от новородено. Мит е, че всичко това е ангажимент на мама. Времето, което тате прекарава с детето, инвестирайте в почивка. Важно е да сте отпочинали и да се чувствате удовлетворени от взетите решения по повод отглеждането на детето ви.

КАК И ЗАЩО БЕБЕНОСЕНЕТО ПРОМЕНЯ ЖИВОТА НА МАМА

✍️ Практикувайте контакта Кожа в Кожа, когато е възможно. Без да се усетите, ще подарите и на себе си, и на бебето, удивително наследство. И всеки добър плод, който ще берете в бъдеще, ще се превръща в доказателство затова. Така се създава неповторима връзка за цял живот.

Ако вземете мерки за безопасност, сънят може да бъде и споделен във вашето легло. И не, това няма да продължи завинаги, ще се промени в мига, в който настъпи нов етап и детето е готово да бъде самостоятелно в това отношение.

✍️ Когато възпитавате малкото дете, не избирайте ролите ,,добро-лошо ченге”. С бащата е важно да бъдете на едно мнение и единни в решенията си. Размитите граници само объркват децата.

Пожелавам ви успех!