Историята на Елеонора Йорданова започва още в коремчето на мама Мария и преминава през много перипетии, за да може финалът да е щастлив... Бременната Мария е изпратена от нейния АГ в Бургас на изследване при д-р Борис Стоилов със съмнение за хидроторакс – това е задръжка на течност  в плевралната кухина на бебето, която е разположена между белите му дробове и гръдния кош.

Защо една майка избра народни носии за изписването на бебето ѝ

Тя е в 32 г.с., остава още много време до раждане и за съжаление д-р Стоилов потвърждава тежката диагноза. По негово настояване тя влиза в болница, за да ѝ се направят пълни изследвания и да е под стриктно наблюдение. Причините за хидроторакс са разнообразни, състоянието е рядко, но опасно- голям процент от бебенцата не оцеляват. След направени изследвания той установява, че течността се е увеличила и разпространила и в коремчето на плода т.нар. фетален хидропс. 

Моментът е критичен и трябва да се действа бързо, затова специалистът по Фетална медицина ѝ предлага цезарово сечение, като преди това да направи торакоцентеза, т.е. да източи част от течността, за да може сърцето и белите дробове на бебето да функционират.

Процедурата е сложна, защото се извършва през корема на бременната, и изисква опит и обучение. След успеха на торакоцентезата, следва цезарово сечение, а малката Елеонора прекарва 50 дни в Интензивно отделение. Въпреки ниския шанс за оцеляване, тя е изписана жива и здрава.

След 8 инвитро опита в чужбина, Хейли постига своята мечта в България

Мария споделя благодарностите си към д-р Стоилов с думите: „Аз съм много емоционална, както и той. Винаги беше толкова искрен и честен, дори в трудните моменти успяваше да намери правилния начин, по който да ми поднесе информацията. Не скриваше нищо, но беше много позитивен, че всичко ще се развие добре, което ме крепеше. Винаги търсеше решение на проблема и не се отказа!”

Днес семейството е оставило назад тези трудни моменти, радват се на малкото им съкровище и са в очакване на още едно щастие – момиченце, което скоро ще се роди!

Източник и снимки: Център по Майчино-Фетална Медицина