Да даряваш е признак на сила, а понякога и начин да благодариш. Всяко дарение е специално и идва от сърцето. Историята за следващото обаче е различна.

Все по-често се случва да ви споделяме новини за дарения, идващи от млади двойки, сключващи брак. Благотворителната традиция в отделнието към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” продължава. Преди по-малко от месец младоженците Глория и Георги дариха в същото отделение пулс оксиметър, който е купен с пари, събрани от сватбата. С апарата ежедневно се прави диагностика на бебета в неонатологията.

Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив получи дарение

Вторият благотворителен жест към великотърновската болница е от 28-годишната Аделина и 29-годишния Трифон Кенарови. Вместо цветя на сватбата си събраха пари да подпомогнат рисковите новородени.

Средствата от женитбата, която е била на 24 юли, те дариха на болницата. По тяхна инициатива гостите не са купували букети, а са събрали пари, предназначени за неонатологията. “Макар и красиви, цветята увяхват. За тях дори не си спомняш, забравяш как са оцветили душата ти поне за един ден или няколко мига. Но това, което не само с цвят, а и с много надежда ще стопли сърцата ни, е доброто в едни вълшебни усмивки. Детски и по красиви от цвете. Нека вместо скъпи букети “Подарим щастие” на героите в кувьози! Защото ЗАЕДНО можем ПОВЕЧЕ!”, e посланието от поканата на семейство Кенарови. Събраните средства от букети са около 1000 лева.


Младите дарители са родом от Велико Търново и живеят в село Ресен. На сватбата им са присъствали около 140 предимно млади гости.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

“Дарението избрахме да бъде за МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и по-точно отделението по “Неонатология”, защото аз съм бил бебе в кувьоз. "Разказите на родителите ми за преживяното от тях ме е накарало да почувствам лекарите от болницата и това отделение от каква значителна важност са за раждането на един нов живот”, сподели младоженецът.

“При постъпването в болницата като младо семейство ние бяхме доста притеснени от този толкова важен момент за нас. Аз трябваше да родя по естествен начин, но нещата не се развиха, както бяхме планирали. Поради “пролапс на пъпна връв” се наложи оперативна намеса от екипа на д-р Хаджирадев и благодарение на неговата професионална и адекватна намеса нещата минаха благополучно. Синът ни се роди с нормални размери и тегло, но от по-горе предшестваните събития той получи задушаване, за което се наложи настаняване в отделението по неонатология. Там под специалните медицински грижи от д-р Кирчева и благодарение на нея възстановяването премина бързо и успешно. Затова отделението е толкова специално за семейството ни. То заема съществена важност за новородените и недоносени бебета”, разказа майката на младоженеца.

Младоженци дариха 900 лв на семейство, което се бори за дете

“Всички гости бяха очаровани от нашия избор и подкрепиха каузата ни. Радостни сме, че едно от поканените на сватбата ни семейство ще последва нашия пример и също ще направи дарение в болницата”, споделиха младоженците.

“Впечатлен съм от смислените и полезни каузи на младите. Само преди месец болницата получи и друго дарение, отново от младоженци. В ден, изпълнен с положителни емоции, те се сещат и мислят за здравето и живота на хората”, сподели директорът на болницата д-р Красимир Попов.

Източник и снимка: https://www.dnesbg.com/