Да дариш, да помогнеш, да бъдеш опора, подкрепа и сила за някой - осмисля живота - както твоя, така и на този, на когото помагаш. Подаряваш светлина, надежда, вяра, подаряваш слънце, топлина, уют - да, смисъл има. Щастливи сме, че примерите за дарения не спират. Този път помощта е за най-малките и едновременно най-големи герои - недоносените бебета.

УМБАЛ-Пловдив получи безвъзмездно специализирани пелени за недоносенитe бебета. Дарението за болницата е част от специална инициатива, в рамките на която у нас бяха дарени специално създадени пелени за нуждите и размерите на най-малките бебета – с тегло от 800 грама. Това е третата дарителска акция за неонатологични отделения в страната, която включва и бившата Окръжна болница.

Деца помагат на деца - Неонатологията в Силистра получи дарение

Първите специализирани пелени за недоносени бебета с изключително ниско тегло са създадени преди 20 години, а производителите с гордост заявиха, че когато акушерки ги помолили да проектират пелена за бебета с тегло 800 грама, те били истински вдъхновени, че ще могат да се погрижат за най-малките герои.

Новите пелени с размер от минус 3 са предназначени да сведат до минимум дискомфорта и да подпомогнат съня, позиционирането и медицинските грижи за недоносените деца. Централната част на специализираните пелени следва извивките на тялото и спомага бедрата да почиват удобно и да се развиват правилно.

Според д-р Диана Аргирова, началник на Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“, наличието на специализирани пелени за недоносени бебета в България е революция, тъй като значително се подобряват и улесняват грижите за преждевременно родените деца. „Пелените са нещо, което се слага на бебето още от момента на раждане, а смяната му е многократна през денонощието. Какво по-добро от това да имаш точен размер пелена и тя да е с отлично качество?“, заяви водещият неонатолог. Тя изрази нейната и на екипа признателност към дарителите за благородния жест.

Неонатологията в Добрич получи дарение

Всяка година в България преждевременно се раждат около 6000 бебета. През 2021 г. в „УМБАЛ-Пловдив“ са се родили около 170 недоносени деца, част от тях са с тегло под 1 кг. „Около 15% от родените в болницата деца са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по-висок от средния за страната – 10-11%, защото възможностите на нашето отделение за отглеждане на новородени с екстремно ниско тегло са значително по-големи“, посочи д-р Аргирова.

Източник и снимка: https://www.plovdiv-press.bg/