Днес, в Световния ден на сърцето, ви разказваме за героите в бяло, които успяват да спасят живота на едно мъничко бебе, което се ражда с тегло по-малко от килограм. Малкият Матей тежи 970 грама. Той има брат-близнак, който обаче е със стабилно тегло и състоянието му е добро. 

Няколко дни след раждането на Матей лекарите установяват, че той страда от вродена сърдечна малформация - тежко стеснение на аортата. Това налага лечение и поставяне на стенд, а шансовете за успех са 50 на 50.

"Детето беше със сърдечен шум и се установи, че има рядко стеснение на аортата, на прехода между шийната и гръдната аорта", съобщи за БНТ Румен Маринов, детски кардиолог в НКБ." "Беше с разгърнати прояви на сърдечна недостатъчност и високо артериално налягане на горните крайници", допълва проф. Анна Кънчева, началник на Клиника по детска кардиология в НКБ.

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Лекари от Националната кардиологична болница и болница "Надежда" застават рамо до рамо в името на щастливата развръзка.

И бебето оцелява. Благодарение на опита, професионализма, правилно взетите решения и отдадеността, с която екипът е поел специфичния случай. Бебе Матей получава нужната грижа и подкрепа и успява да излезе победител в тежката битка. "Матей се пребори, но се пребори и цялото семейство", споделят лекарите.

Източник: https://novini.bg/