Екипът ни получи това ,,писмо'', което се разпространява в социалните мрежи, от читатели тази сутрин, с молба да го споделим, за да достигне до по-широка аудитория. За нас е важно да откликваме на желанията на родителската аудитория, затова представяме написаното по-долу и на вашето внимание:

Значи учебната година едва започна и взеха да се появяват покани и призиви за разни състезания.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

В българското образование масово се залага на състезания. Децата не са коне! Състезание от "Многознайко", състезание от СБНУ, олимпиади и национални състезания от МОН, състезание по туй, състезание по онуй. Защо му е на едно дете по пет пъти на година да си мери силите с другите деца? То затова ли е в училище?

Mадлен Aлгафари: За агресията са виновни родителите

Състезателният характер в нашето образование е за задоволяване на егото, за биене в гърдите, че едно дете, което природата е дарила с умения - по български език или математика, физика или спорт, е попаднало в твоя клас. И заради пари най-вече. Виждаш, че надминава своите връстници и може да прескочи цял клас. Имах такова дете в класа си. То и без мен надминаваше другите по математика. Природно му бе заложено, аз принос за това нямам.

Такива деца трябва да имат възможност да напредват, но не като стоят в същия клас, в който другите тепърва ще се учат на това, но в нашата система то ще си тъпче върху нещо, което отдавна знае. Пък има колеги, които си пращат по половината клас, че и отгоре на състезание.

Психологът д-р Менис Юсри: Научете децата си, че щастливите хора постигат мечтите си

     В държави като Финландия, Дания и др. никой с никого не се състезава. Децата не учат, за да се конкурират през цялата учебна година, а за да знаят, за да могат.

У нас все сме на конни надбягвания!