Днес стартира мащабната социална кампания „Запази надежда“, която болница „Надежда“ реализира за четвърта поредна година. Досега тя беше насочена към инициативи, свързани с профилактиката на рака на млечната жлеза и съхраняване на репродуктивните възможности при жени, засегнати от заболяването.

Тази година „Запази надежда“ ще е различна и цели да насочи общественото внимание към две основни направления в подкрепа на хората с онкологични заболявания, за които в България все още се говори твърде малко:

  1. Подобряване качеството на живот на жени с рак на гърдата по време и след терапиите.
  2. Онкофертилитет - възможностите за дете при рак:

- запазване на репродуктивните клетки преди старта на онкологичното лечение;

-  реализиране на бременност след  края на лечението;

- провеждане на онкотерапия при пациентки, диагностицирани по време на бременност.

Първото направление на „Запази надежда“ е свързано с  темата за рака на гърдата и повишаване качеството на живот на жените с това заболяване.

Всяка година през октомври светът говори за профилактика на карцинома на млечната жлеза. У нас държавата осигурява превенция на това заболяване, като предоставя безплатни профилактични прегледи. Но за жените, които вече се борят с рака, липсва систематизирана и достъпна информация за десетките съпътстващи странични ефекти, които онкотерапията може да причини, и възможностите за преодоляването им. В резултат на това пациентите търсят по своя инициатива информация онлайн относно успешните начини за лечение на тези последствия – нарушен хормонален и метаболитен баланс, изтънели кости, проблеми с кожата, мускулите, стомаха, черния дроб,  проблеми в интимната област, отделителната система, зрението, психиката и др.

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

Световните гайдлайни в сферата на онкологията препоръчват грижата  за подобряване  качество на живот да започва още с поставянето на диагнозата и да продължи по време на лечението (химиотерапия, лъчетерапия, оперативно лечение, хормонотерапия, таргетна и имунотерапия), както и години след настъпването на ремисия.

Именно затова тази година ние избрахме, вместо предоставянето на безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, да стартираме иновативен проект за повишаване качеството на живот на пациенти с карцином на млечната жлеза. Той  осигурява  комплесен подход и широкообхватна подкрепа, за да могат жените, преминаващи през борбата с рака, да се завърнат успешно и с достойнство в живота!

Започваме с  безплатни срещи между пациенти и водещи специалисти от различни медицински направления под формата на тематични семинари, групови дискусии и практики. Те се провеждат два пъти месечно, на живо, от 15:00 часа, в МБАЛ „Надежда“. Записването става на телефон 0885558554 между 13:30 и 17:00 часа,  онлайн през форма www.nadezhdahospital.com тук:  https://nadezhdahospital.com/category/kachestvo-na-jivot/rak-na-gardata/  или на място в клиниката по Медицинска онкология.

Участничките, които нямат възможност за присъствие на живо, могат да зададат предварително своите въпроси на e-mail: [email protected]. Специалистът ще отговори по време на срещата, а видео записите от семинарите ще се публикуват в уеб сайта www.nadezhdahospital.com и в YouTube канала на болница „Надежда“.

Роди се Моника - бебе на надеждаТА

Първият семинар ще бъде на 6 октомври 2022 г. с д-р Маргарита Таушанова – онколог в болница „Надежда“. Тя ще говори за най-честите странични реакции от химиотерапия и хормоналната терапия и как да се справим с тях.

Във втората част от кампанията усилията ни ще бъдат съсредоточени върху повишаване на информираността относно онкофертилитета – още една сериозна тема, по която липсва достатъчно гласност.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

От години болница „Надежда“ подкрепя жени и мъже в репродуктивна възраст с онкологични заболявания, като oсигурява безплатна консултация в рамките на 24 часа от обаждането за запазване на  фертилитета. При жени с онкологично заболяване до 34-годишна възраст процедурата по замразяване на яйцеклетки или ембриони се финансира от държавата. След навършване на тази възраст болница „Надежда“ поема разходите по съхранението и го извършва безплатно (пациентките заплащат единствено медикаментите за стимулацията). При мъже с онкологично заболяване процедурата по съхраняване на фертилитета (замразяване на сперматозоиди) се извършва напълно безплатно в болница „Надежда“!

Всеки новодиагностициран пациент, който все още не е започнал терапия, може да запише час за спешна консултация през кол центъра на болницата: 0882 193 970.  

Като част от кампанията „Запази надежда“, тази година болница „Надежда“ ще предостави възможност за безплатни консултации с репродуктивен специалист и на пациенти в ремисия, които искат да реализират плановете си за родителство. Консултациите ще се провеждат след заявка по мейл на [email protected], подадена до 30 ноември 2022 г. Необходимата документация, която трябва да бъде предоставена на тази консултация е описана на:  https://kampania.zapazi.me/

„Запази надежда“ ще продължи до края на м. ноември. През тези два месеца ще бъдат публикувани редица информационни материали в каналите на болницата и в медиите по темите, свързани с онкофертилитета.

В социалните канали на болница „Надежда“ и на пациентски организации, както и във водещи онлайн платформи, са подготвени специални подкасти, посветени на темите бременност и рак и съхраняване на шансовете за дете при пациенти с онкологични заболявания.

През октомври в кампанията по традиция се присъединяват и новите посланици на Надеждата. Тази година това са вдъхновяващи млади хора, сблъскали се с изпитанията на онкологични и хематологични заболявания. Заедно със своите лекари, те застават зад каузата на „Запази надежда“ с лицата си и с  въздействащите си  истории за битката със заболяването и пътя къд мечтаното дете. Общо 21 души се включиха в завладяващата фотосесия на модния фотограф Диляна Флорентин, която за поредна година подаде ръка на инициативата ни.