Всеки родител е щастлив, когато се появят първите зъбки на неговото дете. За да се запазят бебешките зъбки здрави обаче, необходими са повече грижи и внимание от страна на родителите. Ако се питате кога трябва да се проведе първият преглед при детски специалист по дентална медицина и кога се появява първият кариес, на тези и още въпроси ще ви отговори доц. д-р Николета Маркова, специалист по детска дентална медицина, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към МУ Варна.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Кога започва растежът на зъбките?
Растежът на зъбките започва още от ембрионалното развитие. Първите зъбни зародиши се появяват под формата на кълбо от клетки между 7-ата и 10-ата ембрионална седмица. Затова много важно е през бременността жената да приема достатъчно белтъчини, минерали, витамини и аминокиселини, за да се изградят здрави и качествени зъбни структури на временните зъбчета на детето. Когато пробият в устната кухина, зъбките ще бъдат здрави и ще издържат на агресивните фактори – зъбна плака, киселини и др.Как се развиват зъбките след раждането на детето до третата година?
През 5–6-ия месец на бебето се появяват първите зъбчета – долните резци. Веднага след тях, до десетия месец, поникват и горните централни резци. Следват страничните – отдолу и отгоре. През първата годинка бебето трябва да има средно около 8 зъбчета. Разбира се, това са ориентировъчни срокове и 2–3 месеца отклонение се счита за напълно нормално. Между първата и втората година пробива следващата група зъби – кътниците, или четвъртите зъбчета. Често родителите се притесняват от дупката, която се получава между резците и кътниците. Няма нищо притеснително – по закона на природата първо пробиват резците, след това четвъртите и по-нататък кучешките зъби. На около 2-годишна възраст едно детенце трябва да има около 16, а на 2 год. и 6 мес. – всичките 20 млечни зъбчета. Много важно е те да се запазят здрави, защото имат пряка връзка с развитието на постоянните зъби. Зародишът на постоянните зъби се намира много близо до корените на временните зъби. Ако се появят усложнения на кариес на млечен зъб, например гнойни колекции, естествено е и зародишът на постоянните зъби да бъде засегнат. Освен това, когато започнат да се стопяват корените на временните зъби, минералите, които се образуват, се използват от зародиша на постоянните зъби и той се развива пълноценно. Последните временни зъби се сменят на 12-годишна възраст.

ЕМОЦИИТЕ НА МАЙКАТА - КАК ВЛИЯЯТ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

Какви са симптомите при поникване на зъбките?
Зъбният пробив е нормален физиологичен процес. В устната кухина има множество рецептори, които предизвикват сърбеж при поникването на зъбките. Детето е неспокойно, слага всичко в устата си и може лесно да нарани фината си лигавица, затова е добре да внимавате какви предмети оставяте около него. Най-доброто средство за успокояване са механичните средства – напръстници, силиконови дискчета, които се поставят в хладилника, тъй като студеното свива кръвоносните съдове и успокоява сърбежа. Могат да се прилагат и медикаменти. Едни от тях са хомеопатични, други са на базата на лидокаин, а трети – на базата на майчина коластра. И трите групи имат благоприятен ефект.Кога най-рано може да се появи първият кариес?
Първият кариес може да се появи почти веднага след пробива на зъбите. Това е специфичен кариес, наречен кариес на ранното детство. Обикновено засяга горните резци и е много агресивен. Започва да се развива от гладките повърхности на зъба по посока към устните. Една от причините е по-слабата минерализация на зъбите на децата. Друга причина е, че на тази възраст децата спят много повече, отколкото възрастните, и слюнката, която е основната защита срещу микроорганизмите и киселините, се отделя в изключително малки количества. Освен това понякога децата спят с отворена уста и повърхностите на зъбките изсъхват. Трета причина е, че всички остатъци от мляко и от храна, която съдържа въглехидрати, в рамките на 15–20 мин се трансформират в киселина, която атакува емайла.

До какво може да доведе кариесът на ранното детство?
Кариесът на ранното детство може да доведе до изключително големи усложнения. Ако не се проведе навременна среща със специалист, белите петънца, за които споменах по-горе, остават незабелязани от родителите. В рамките на 2–3 месеца се превръщат в кафяви. В центъра им се появяват и малки дупчици. От тук нататък много бързо кариесът стига до нерва на зъбките. Представете си картинката – малко дете, на около 2 год., което буквално пищи, отказва да се храни, не може да спи и т.н.
Доказано е, че деца, които страдат от такива проблеми, изостават в развитието си, тъй като не могат да се хранят адекватно. Обикновено предпочитат само течно-кашава храна, която направо гълтат. Понякога се стига и до вадене на зъб на детето, което става под обща анестезия, защото травмата за малчугана е огромна. В този случай се слага протеза, наречена местопазител, докато се появи постоянният зъб. Ако това не се направи, временният зъб, зад извадения, затваря празното пространство и когато дойде време да пробие постоянният, нещата се усложняват още повече.

Кога трябва да започне грижата за устната хигиена?
Грижата за устната хигиена започва с появата на първото зъбче. За целта се предлагат специални напръстници, които са памучни и напълно безвредни. Навлажняват се с хладка вода и с кръгови движения се обмиват зъбчетата. Когато те станат повече на брой – около 8, тогава вече се използват четка и паста за зъби според нуждите на детето.

Храненето на децата до третата година влияе ли върху развитието на зъбките?
Важно е родителите да знаят, че в периода около първата годинка се формират хранителните навици и вкусовите предпочитания на детето. Ако непрекъснато добавяте захар или мед към храната, това ще е неблагоприятно за зъбите. Потапянето на биберона в мед е забранена практика. Това довежда до буквално стопяване на зъбите. Освен полезните си свойства, медът съдържа въглехидрати и захари, които предизвикват киселини в устата. Същото важи и за бялата захар. Много важно е децата да поемат тези въглехидрати в основните хранения – на закуска, на обяд и на вечеря, т.е. на по-големи интервали от време. Идеята е да им изградите хранителен режим още отрано. Например, ако едно дете изяде определено количество бонбони на обяд и на вечеря, спазва устна хигиена и т.н., няма да се появят кариеси. Ако обаче яде тези бонбони през целия ден, зъбите му ще развият кариес. Т.е. не е важно количеството поета храна, а честотата на хранене.
Тук искам да спомена и още нещо – всеки знае, че сладкото води до кариеси. Това е и така, и не е така. За да се трансформира сладкото в киселина, нужни са специфични микроорганизми, наречени стрептококи, без които това не може да стане. Откъде идват те? Стрептококите идват от устата на майката чрез облизване на биберона и целуване на детето по устата.

Кога трябва да бъде първият преглед при специалист?
75% от децата на 3-годишна възраст в София-град са засегнати от кариес. Затова е много важно първата среща с детски специалист по дентална медицина да стане около първата година на детето. Тогава той ще посъветва родителите какви средства за устна хигиена да използват, какъв режим на хранене е полезен за детето и така ще се избегнат основните рискови фактори.

Какво влияние оказва биберонът върху зъбките?
Добре е детето да приключи с използването на шише с биберон около първата годинка. Изключително неправилна практика е приспиването на малчуганите с шише. Най-добре е да измиете зъбките на детето и да го приспите, а през нощта да му давате само вода. Хубаво е до 2-рата годинка да се приключи с използването на биберона залъгалка. Но тук слагам една удивителна – не вземайте биберона на детето насилствено, защото то ще започне да смуче пръста си, а това е най-трудно отстранимият навик при децата! Понякога той продължава до 7–8-годишна възраст. Тогава горните зъби и самата челюст се издават видимо напред. Затова, за да се избегнат тези проблеми, родителите трябва да намерят начин да откажат детето си от биберона залъгалка.

А ако детето на 2 годинки все още суче?
Няма по-полезна храна от кърмата! Една майка може да кърми детето колкото време иска. Но все пак трябва да споменем и няколко специфики. Кърменето при поискване или за успокояване на бебето се случва 15–20 пъти на ден. Тук обаче идва проблемът, за който споменах по-горе – честотата на постъпването на въглехидрати в устната кухина. Затова нека кърменето бъде основно хранене, а не безразборно и непрекъснато.

Няколко съвета към родителите
Първо – срещата с детски дентален специалист да се направи около първата година на детето.
Второ – да се търси тесен специалист, който се занимава само с това. Родителите смело да задават въпросите си – по отношение на навиците на семейството, на храненето, на оралната хигиена и др.
Трето – трябва да се знае, че Здравната каса поема един преглед в годината, който е напълно безплатен за децата.

Надявам се един ден да постигнем резултатите на Скандинавските страни, където разпространението на тежкия кариес на ранното детство е едва 1%. В България този процент за 1-годишни деца е 24.

Разговора проведе Даниела Граховска