Слънцето, детската кожа (през пролетта и лятото) и защитата  - една история за дребни грешки, които всъщност се оказват големи и могат да доведат до неприятни последствия за най-обичаните ни същества. Не са малко родителите, лутащи се между митовете, реалността и погрешните навици, свързани със слънцезащитата. За да отговорим ясно и точно на често задаваните въпроси по темата, потърсихме, разбира се, специалист.

Първи грижи за новороденото у дома

Думата има д-р Александра Макенджиева, завършила медицина в университета „Ото фон Гюрике“ в Магдебург, Германия. Специализира „Дерматология“ в МБАЛ „Света София“. Професионалните ѝ интереси са насочени към дерматохирургия, клинична и естетична дерматология. Член е на Българското Дерматологично Дружество и Българския Лекарски Съюз. Владее английски и немски език. Редовен участник е в български и международни семинари и конгреси в областта на дерматологията. Благодарим ѝ за вниманието, ангажираността и ценните съвети.

Трудният избор на правилния продукт

Най-важното, което всеки родител, според мен, трябва да знае, е правилото ,,колкото се може по-малко, но качествено''. На пазара гъмжи от продукти, твърдящи че са ,,безопасни'' за детската кожа, а всъщност редица от тях съдържат доста вредни химикали, които могат да раздразнят детската кожа. Съветвам родителите да не закупуват продукти, които съдържат аромати (fragrance), дори и те да са т.нар. естествени аромати. При някои деца това може да стигне до раздразнение на кожата, сърбеж, изпъпчване.

 

В какви пози е безопасно да спи бебето

Особено през лятото, когато е горещо навън, кожата ни ,,отваря” порите си, за да диша и контролира температурата на организма. Дете, което има склонност към атопична кожа, може доста да пострада. Друг съвет е да не нанасят на цялото тяло измиващи душ гелове. Нанасяйте ги само в зоната на активно потене -- така ще опазите кожната бариера заедно с кожния микробиом (той е изключително важен за една здрава кожа).

Слънцето -- повече враг, отколкото приятел...

...за съжаление -- да. Или нека го кажа по друг начин -- слънцето никога не е било полезно, когато се излагаме повече от необходимото. Изгарянето и трайните невидими следи, което то оставя по кожата ни, са наистина най-неприятните последици. Достатъчно е да оставяме детето за около 5--10 минути на слънце, за да произведе дневната си доза Витамин Д. Не искам да плаша в никакъв случай родителите. Искам просто да ги осведомя и те да са наясно за вредите, които слънцето може да окаже на по-късен етап. Едно единствено изгаряне в детска възраст покачва вероятността от развитие на меланом на по-късен етап от живота. 

Защо първите 4 години от живота на детето са толкова важни

Слънцезащита за малките е винаги нужна, щом те биват извеждани навън, особено през летните месеци. Американската академия по Дерматология и Венерология съветва дечицата да бъдат мазани със слънцезащита след 6-месечна възраст на оголените места по тялото.

Първите месеци с бебето. Как по-леко да влезете в режим майчинство

Разбира се, че има и други начини, с които да предпазим детската кожа от жаркото слънце. На пазара все повече известни стават и дрехите със слънцезащитен фактор. Други съвети, които бих дала на родителите, е да избягват активното слънце между 11:00-17:00 часа и да пазят децата под дебела сянка. А дебела сянка не значи ,,под чадъра''. Той всъщност никак не пази добре. 

Не от първия ден обаче

Новородените и децата до 6-месечна възраст не бива да бъдат изобщо излагани на слънце. Продуктите със слънцезащита са за деца над 6 месеца. Само в крайни случаи може да намажете бебето си със слънцезащита на колкото се може по-малко зони. И отново ви съветвам -- инвестирайте в дрехи със слънцезащита за плажа. За избора на продукт, подходящ за тяхната кожа, бих търсила изцяло продукти с минерални филтри. Това са цинков оксид и титаниумдиоксид. Тук трябва да направя още едно уточнение -- търсете тези две съставки да бъдат без нано частици (non nano). 

Психолози споделят: Ембрионът чува и вижда образи, изпитва и изживява различни чувства

Атопична кожа

При подобна диагноза трябва да следвате препоръките на дерматолога на детето. Само той знае и може да проследи как кожата на детето реагира на различни хидратиращи и възстановяващи кожната бариера продукти. Забелязвам, че на пазара все повече се появяват и продукти със слънцезащита, подходящи за малките с атопична кожа.

И нещо любопитно, на което мама обръща специално внимание...

Много кремове със слънцезащита за деца правят петна, които не се изпират. Често това бива споменато на опаковката на продукта. Съветът ми е да не слагате скъпи и нови дрешки на детето за плажа, за да не се разочаровате. За мен на първо място винаги ще е безопасността на детето и това то да бъде защитено добре от слънчевите лъчи. 

Опасно е, мили родители, наистина -- слънчевото изгаряне

Опасно е -- на първо място, защото телата на малките не могат да се справят понякога с изгарянето. В зависимост коя степен е изгарянето, могат да се развият допълнителни симптоми -- вдигане на температура, гадене, повръщане, сънливост, раздразнителност. В такъв случай трябва да търсим лекарска помощ в лицето на педиатъра. Недейте да самолекувате детето вкъщи.

Училище за родители - Сънят на бебето. Разговор с Елена Чапалова

Изгарянето причинява и силна дехидратация, която често е най-добре да бъде проследявана от лекари. По-късните последствия за кожата могат да се проявят след години. Да речем на мястото, на което детето е изгоряло, могат да се появят невуси (бенки), пигментни петна и др. Те от своя страна трябва да бъдат прегледани и от дерматолог. 

SPF 50+?

Достатъчно е, да. Това значи, че 50 пъти по-дълго детето Ви ще бъде предпазено от слънцето. Такъв слънцезащитен продукт ви пази на 98% от слънчевите лъчи. Но няма продукт, който да ви предпази на 100% от тях. Затова се взимат и допълнителни мерки. 

Слънцезащитните продукти за възрастните не са подходящи за м алките. Затова трябва детето ни да бъде мазано с друг продукт. Както споменах вече по-горе, наѝ-сигурните и безопасни продукти за малките са тези с минералните филтри. Ако пък все пак, някои родители не могат да се убедят в безопасността на тези продукти- то дрехите със слънцезащита са тяхната втора възможност.