Познаването на безопасните пози за сън за бебета е важно за осигуряването на безопасна среда за сън и предотвратяването на риска от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

SIDS попада в категорията внезапна неочаквана смърт в ранна детска възраст и е свързан основно с позата, в която бебето спи. Ето защо е важно да знаете кои позиции са безопасни за сън на вашето бебе, за да предотвратите неочаквани ситуации. Следващите няколко съвета ще ви помогнат да се почувствате спокойни и информирани по темата. 

Неспокоен сън при малките деца - как да помогнем

Една безопасна поза, осигуряваща спокойствие на мама и татко и безопасен сън на бебето, е легналото положение, при което детето, което е на по-малко от годинка, се кара да спи по гръб.

А ето и какво друго е важно да знаете за безопасните пози на бебето и безопасния бебешки сън. 

ДОБРИ И ЛОШИ ПОЗИЦИИ ЗА СЪН НА БЕБЕТО 

 • СЪН ПО ГРЪБ

Здравите бебета, родени доносени, трябва да се поставят по гръб за кратки периоди на почивка, за кратка дрямка или за сън през нощта.

Установено е, че позицията „сън по гръб“ намалява риска от SIDS при бебета, тъй като поддържа дихателните пътища отворени. Националният институт за детско здраве и човешко развитие на САЩ (NICHD) определя това като най-добрата поза за сън за бебета.

Рискове, свързани с позиция „сън по гръб“

Ако бебетата са поставени по гръб за дълго време, това може да доведе до „позиционна плагиоцефалия“, случай на сплескана или деформирана глава и „брахицефалия“, сплескване на задната част на черепа. Формата ще стане нормална, когато навършат една година и рядко изисква лечение. Могат да се използват прости техники за препозициониране, за да се избегнат подобни състояния. Те включват:

- увеличаване на времето, през което бебето е по корем, когато е будно;
- при легнали позиции, когато бебето е будно, нека е легнало от страната на главичката, която не е откъм плоската страна; 
- по-малък престой в бебешки кошета и столчета за кола; 
- повече време за гушкане;
- променяйте посоката на бебето в креватчето, нека невинаги да гледа в една посока и едни и същи неща. 

 • СЪН ПО КОРЕМ 

Няколко теории са асболютно против това родителите да карат бебето да спи по корем, защото:

- позицията може да окаже натиск върху челюстта на бебето, намалявайки дихателните пътища и ограничавайки дишането;
- ако бебето спи по корем, т.е. в легнало положение, то може да лежи с лице много близо до чаршафите и това ще ограничи достъпа му до въздух;
- бебето може да се задуши, докато спи по корем, ако матракът е много мек;
- бебето може също да вдишва микробите, присъстващи върху матрака.

Здравословен бебешки сън още от първия ден

Кога бебетата могат да спят по корем?

В редки случаи, поради медицинско състояние, лекарите могат да посъветват родителите да карат бебето да спи по корем, а не по гръб. Има лекари, които смятат, че спането по корем може да е добро за бебета с тежък гастроезофагеален рефлукс или определени малформации на горните дихателни пътища като синдрома на Пиер Робин, които водят до остри епизоди на обструкция на дихателните пътища. Въпреки това, нито едно скорошно проучване не подкрепи или опроверга ползите. Доставчиците на здравни услуги трябва да обмислят потенциалните ползи и рискове, преди да препоръчат тази позиция.

Опасността от повръщане е сред най-важните аргументи бебето да спи по корем. Това е така, защото лекарите смятат, че би било опасно, ако бебето повърне, докато спи по гръб. Те твърдят, че бебетата могат да се задавят с повръщаното си, поради липса на достатъчно сила да обърнат главата. Въпреки това, бебетата, които спят по гръб, може да нямат толкова трудности да обърнат главите си и да повърнат часат от съдържанието на стомаха. 

Ако бебето има колики, спането по корем може да помогне за освобождаването от газовете. Това обаче е важно да се не прави веднага, след като бебето е нахранено. Нека има известна разлика между храненето и времето за сън. 

 • СЪН НАСТРАНИ

Не е безопасно бебетата да спят настрани, защото това може да доведе до тяхното бързо обръщане по корем, а така ще се увеличи рика от SIDS.

Освен с позициите за сън, добре е родителите да бъдат запознати и с някои важни практки за сън, които също могат да доведат до внезапна неочаквана смърт при бебето.

- Не оставяйте бебето да спи само по корем или настрани!
- Не оставяйте бебето да спи само на меки повърхности като матрак, диван, водно легло, възглавница или агнешка вълна!
- Не покривайте главата или лицето на бебето, това може да причини случайно задушаване и прегряване!
- Не пушете по време на бременност или след раждане! 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСЕН СЪН НА БЕБЕТО 

 • Внимавайте със спалното бельо

Препоръчително е да използвате твърд матрак, а не прекалено мек матрак, водно легло или диван за вашето бебе. Експертите препоръчват да не се използват подложки, възглавници, пухени легла или плюшени играчки около бебето в креватчето. С прости думи, не се препоръчва всичко, което може да покрие главата или лицето на бебето по време на сън.

Сънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

 • Поддържайте креватчето просто

Не използвайте юргани или завивки под бебето в креватчето. Оставете бебето да спи с крака, докосващи дъното на креватчето, така че да не може да се извие под спалното бельо. Използвайте твърд, чист матрак, който пасва добре на кошарата и пъхнете стабилно спалното бельо. Страните или краищата на креватчето трябва да са достатъчно високи, за да попречат на бебето да се изкачи или изпълзи.

 • Избягвайте да покривате главата на бебето

Одеялата трябва да се покриват само до гърдите на бебето с открити ръце, за да се избегне изместването на одеялото върху главата и по този начин да се предотврати задушаване. Специалисти по педиатрия препоръчват използването на спално чувалче като вид спално бельо. Увиването на бебето в лек памук или муселин също помага за предотвратяването му да се претърколи по корема по време на сън.

 • Избягвайте прегряване

Бебетата трябва да бъдат облечени леко за сън. Избягвайте прекаленото навиване и проверете дали бебето не е горещо на допир.

 • Добра среда за сън

Важно е да поддържате значително хладна среда за сън с температура около 20 градуса за бебето.

 • Използвайте залъгалка (по време на сън)

Залъгалките могат да предотвратят SIDS. Въпреки това, не насилвайте бебето. Ако кърмите, изчакайте, преди да започнете да използвате биберон. Обикновено отнема около три до четири седмици, за да може бебето да се почувства комфортно с кърменето.

 • Доверете се на техлогията

Ако се притеснявате за позицията за сън на бебето, особено когато е в отделна стая, използвайте Wi-Fi бебефони, за да наблюдавате позицията за сън, както и жизнените функции на вашето бебе.

 • Споделете една и съща стая

Можете да споделите една и съща стая с бебето за удобно кърмене и близък контакт - това ще ви осигури спокойствие. Кошарата, в която бебето спи, трябва да е по-близо до родителите.

 • Избягвайте да спите в едно легло с бебето

Експертите твърдят, че бебетата в идеалния случай не трябва да споделят леглото с родители, възрастни, братя и сестри или други деца. Близнаци или многоплодни деца могат да бъдат накарани да спят отделно. Не споделяйте едно легло с вашето бебе, особено ако вие или вашият партньор сте пили, пушили или приемали лекарства или наркотици, които биха могли да предизвикат дълбок сън. Пушенето и употребата на вещества като наркотици или алкохол значително увеличават риска от SIDS и задушаване при бебета, ако леглото е споделено.

Източник и снимка в текста: https://www.momjunction.com/