Няма нищо по-успокояващо за едно малко дете от гласа на родителите му след кошмар. Прекарайте достатъчно време до хлапето си, уверявайки го, че сте наоколо и ще се грижите за неговата безопасност. Тъй като бебетата може да не разбират думите ви, най-добрият начин да ги накарате да се чувстват сигурни, е да ги галите. Дръжте бебето си плътно близо и пейте приспивна песен, за да се отпусне.

Имайте предвид, че страхът от тъмното и от страховити създания е често срещано явление в живота на малките. Това е знак за развиващо се съзнание и набиращо сила въображение. Присъщо е за възрастта, в която започва осъзнаването, че животът не е само цветни дъги и пеперуди.

Какво представляват нощните страхове

Те са частично пробуждане на детето, изразено с различни модели на поведение: вик, сълзи, паника, бърборене, мятане в леглото, ставане и ходене по стаята. Тези реакции се проявяват обикновено в първите часове след заспиване. Подобни епизоди са безобидни и преминават в дълбок сън. Според специалистите те са част от естественото развитие на децата до 6 години.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

За нощните страхове са характерни следните типове поведение:

-Детето е наплашено, но е невъзможно да го събудите, нито да го успокоите.

-Очите на малкото са широко отворени, но то не ви вижда.

-Предметите и хората в стаята могат да му се сторят страшни и да го изплашат.

-Периодът, през който детето е стреснато, може да продължи от 10 до 30 минути.

-На сутринта малкото не си спомня какво се е случило през нощта.

Предупреждение за опасна бебешка гризалка

Как да му помогнем

- Постарайте се да върнете детето към нормалния сън и не се опитвайте да го будите. Въпреки че изглежда като будно, детето всъщност спи, докато преживява нощния страх. Не палете лампата или я покрийте, за да приглушите светлината й, и говорете нещо спокойно на малкото. Ако се налага дори го гушнете или го вземете на ръце. В никакъв случай не му се карайте, за да не усложните още повече ситуацията.

- Добре е около леглото на малкото да няма излишни вещи или предмети, които могат да го наранят, ако стреснато скочи от леглото си. По време на нощния страх е възможно хлапето да стане и да побегне. То не вижда къде отива и е добре внимателно да го върнете обратно в креватчето му.

- Поговорете с детето за нощните страхове. Предупредете го, че е възможно да се стресне насън, да му се присънят кошмари. Така то по-лесно ще ги преживее, когато това наистина се случи.

- Вероятността от нощни страхове се повишава, ако малчуганът се преуморява. Следете за неговия режим и го слагайте да спи по едно и също време. Ако детето е склонно да се стряска нощем, добре е да го слагате да спи следобед.

- В продължение на няколко нощи наблюдавайте по кое време хлапето се стряска. След това се опитайте в продължение на 7 последователни дни да будите малкото 15 минути преди момента на възникване на нощния страх и да го задържите около 5 минути будно. Ако и след 7 дни то продължава да се буди от страх, повторете отново процедурата.

Консултация с лекар се налага, ако:

- малкото е изплашено повече от 30 минути;

- стряскането се случва през втората половина на нощта;

- детето се гърчи и говори нещо несвързано;

- стреснатото хлапе извършва движения, опасни за здравето му;

- малчуганът се плаши и през деня;

- предполагате, че причината за страховете се явява стресова ситуация у дома;

Добре е да се съветвате с лекар всеки път, когато нещо в поведението на детето ви притеснява.

Какво представляват нощните кошмари

Нощните кошмари са страшни сънища, които предизвикват събуждане на детето и страх от повторно заспиване. Някаква очно определена причина за възникване на кошмара не съществува, но понякога страшният сън може да е провокиран от нещо, което е чул или видял малчуганът и което го е разстроило. Страшните сънища са нормално явление за децата след 6-ия месец. Те се определят от стадия на развитие на детето. На 2-3-годишните им се присънва, че остават сами, 4-6-годишните пък сънуват чудовища и вещици. Кошмарите обикновено се появяват в третата фаза на съня.

Как да му помогнем

- Преди лягане разказвайте на хлапето забавни истории с щастлив край.

- Сложете в креватчето му любима играчка.

- Четете или разказвайте истории на детето за това как да се справи с нощните кошмари.

- Не му разрешавайте да гледа страшни филми по телевизията или да играе неподходящи за него компютърни игри.

- Оставяйте вратата на стаята му отворена, особено ако забележите, че се стряска насън.

- Помогнете на хлапето да ви разкаже страшния си сън, тъй като от това ще му стане по-леко.

- Не го плашете с Торбалан или Кумчо Вълчо, които взимат непослушните деца и ги водят в гората.

Потърсете лекар, ако:

- нощните кошмари зачестяват;

- страхът от съня влияе на дневната активност на детето;

- нещо в поведението на детето ви притеснява.

Tекст: Драгомира Иванова