В Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е постъпила нотификация чрез системата на Общността за бърз обмен на информация "RAPEX“ за опасен продукт - детска играчка гризалка за бебета (Mushroom Teether Toys for Newborn Babies), която се продава в Аmazon с баркод: ASINs: B09H2RH1QT B09JWL234H B09H2SBX.

Нотификацията е получена от Надзорния орган в Люксембург чрез Комисия за защита на потребителите (КЗП), които са контактна точка за България със система RAPEX към ЕК.

Опасната играчка Haggy Waggy - за какво да внимават родителите

След възникнал фатален инцидент във Великобритания, от надзорните органи на държавите членки са предприети мерки за изтегляне на продукта от пазара. Детската гризалка се разпространява в сайт за електронна търговия Amazon.eu и крие риск от задушаване (главата под формата на гъба на залъгалката може да се преобърне, създавайки много плътно засмукване).

Търговецът Amazon.eu е свалил продуктите от платформата и не са налични за продажба. Изпратено е и съобщение на всички клиенти което гласи следното:

"AMAZON публикува известие за изтегляне за продукта по-долу, който сте закупили от Amazon.co.uk поради следния риск:

Задушаване. Моля, не използвайте продукта. Ако сте купили този артикул за другиго, споделете този имейл с него. Възстановяване на цената за покупката се осъществява по оригиналния метод на плащане, използван за заплащане на този артикул.“ Може да последва допълнителна информация относно идентични гризалки с формата на гъба за зъби, продавани чрез платформата на Amazon или на други онлайн платформи“.

Mадлен Aлгафари: За агресията са виновни родителите

Продуктът е изтеглен от крайните потребители и не се предлага за продажба на сайта на Amazon.com. Не използвайте продукта и се уверете, че е недостъпен за деца!!!

Източник: https://www.plovdiv24.bg/