Всяка бъдеща майка си мисли как ли ще изглежда нейното бебе, какви ли черти ще има, какъв цвят ще са очите му, а също и косичката. Факторите, които играят роля при определянето на външния вид на бебето, влизат в действие много преди то да се появи на бял свят. Понякога дори преди зачеването му. Интересно, нали?

Като бъдеща майка, може би сте осъзнали как всичко, което правите, влияе върху растежа и развитието на бебето. Същото важи и за неговия/нейния външен вид. Как изглежда мъничето зависи не само от избрания от вас партньор, но и от средата, в която живеете, начина ви на хранене, вашия характер, навици и т.н. В следващите редове ви споделяме някои от основните фактори, които могат да оформят външния вид на бъдещия член на семейството. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

ДНК

Всички знаем, че ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) играе ключова роля, когато става въпрос за определяне на външния вид на бебето. Детето ви обаче няма да вземе изцяло вашите гени, както няма да приеме и в пълен състав тези на таткото. По принцип, вашето дете ще бъде комбинация от вас и ДНК на партньора ви.

ПЪРВИЯТ ЧАС НА БЕБЕТО

Бременност и алкохол

Въпреки че това е твърде силен пример, си струва да се помисли за драстичното въздействие на алкохола по време на бременност. Всъщност, ако бременната жена пие твърде много алкохол, тя може да страда от фетален алкохолен синдром. Това дори може да накара бебето да развие уникален вид на лицето, като изключително малки очи или тънки устни.

Прием на витамини 

За никой не е тайна, че приемът на витамини по време на бременността е от особено значение за здравето на бебето. Фолиевата киселина, например, се счита за важна по време на бременност, тъй като помага при формирането на гръбнака на бебето. Нейната липса в организма ви може да доведе до спина бифида. Ето защо лекарят ви може да настоява за добавки с фолиева киселина. Тя значително може да се отрази на външния вид на бебето.

КАЛКУЛАТОР КРЪВНА ГРУПА

Пътуване

Навиците за пътуване по време на бременност могат потенциално да повлияят на външния вид на бебето. Честите полети, например, могат да изложат развиващия се плод на радиация, за която е известно, че е вредна. Това, разбира се, може да окаже влияение и върху външния вид на детето. Ето защо, ако се налага да пътувате често по време на бременност, важно е да се консултирате с вашия лекар. 

Гени на тена 

Ако вие и вашият партньор имате смесен тен, тогава вашето бебе може да се роди с различен тон цвят на кожата. Вероятно сте забелязали, че обикновено светлокожите родители имат деца със светла кожа, а мургавите родители имат тъмнокожи деца. Това, очевидно, не е случайно. Но не само един ген, а комбинация от различни гени влияят върху тена на кожата на малкото дете.

Фитнесът има значение 

Както здравословните, така и нездравословните навици могат да повлияят на бебето. Така че вашите физически и хранителни навици също могат да окажат своето отражение върху външния вид на бебето. Например, ако бъдещата майка е с наднормено тегло, нейното дете също може да е затлъстяло. Контролираните редовни упражнения по време на бременност могат да помогнат за смекчаване на ефектите от теглото ви.

КАК СЕ РАЗВИВА ЗРЕНИЕТО НА БЕБЕТО ПО МЕСЕЦИ

Въздържайте се от кофеина

Ако сте бъдеща майка, която обича кафето си, опитайте се да ограничите приема на кофеин до 200 милиграма на ден по време на бременност. Това може да окаже влияние върху размера на вашето бебе в момента на раждането му. Бебето може да се роди по-малко и по-слабо от нормалното. Така че, положете усилия да задържите тази зависимост през тази фаза.

Вземете си повече слънце

Въпреки че обичаме нашия слънцезащитен крем, всички сме наясно колко големи са ползите на слънцето и витамин D. Постарайте се да се радвате на слънчевите лъчи - по няколко минутки, всеки ден. Недостатъчното слънчево греене може да доведе до раждане на бебе с ниско тегло при раждане. Бъдете сигурни, че си набавяте нужното количество от слънчевия витамин през бременността.

Това са само малка част от всички възможни фактори, които могат несъзнателно да повлияят на външния вид на вашето бебе по време на бременност. Не забравяйте колко важна е и нагласата ви - бъдете позитивни, щастливи и спокойни и скоро ще гушкате най-сладкото бебе - вашето. Бъдете в хармония със себе си, грижете се за своето здраве и се усмихвайте. Вашето бебе ще бъде съвършено! Късмет!

Източник: https://www.momjunction.com/