В днешно време за всички е ясно, че поредицата от изследвания, скъпи лечения и опити за изкуствено оплождане може да не даде резултат. В някои случаи лекарите, изключвайки медицинските причини, започват да говорят за психогенно безплодие и препоръчват работа с психолог или друг консултант, занимаващ се с този проблем. Необходимостта да се справите с безплодието  не е само физическа (лекарства, лечение, традиционна медицина), важно да се пренаредят мислите и нагласите ви.

След 18 години борба и 4 инвитро процедури - роди се мечтано бебе

Често невъзможността за забременяване има психологически причини – вътрешно неодобрение и недоволство от собствената личност, самоподценяване. В този случай следва да си внушите, че независимо от някои недостатъци, все пак притежавате много повече положителни качества.

В психологията безплодието се причислява към психосоматичните заболявания. Причината за това е че, 99% от правилната функция на репродуктивната система зависи от психиката, отнася се както за жените, така и за мъжете. Психосоматиката е посока в медицината и психологията, която изучава влиянието на психологическите фактори върху появата и протичането на заболяванията в тялото ни.

Мили момичета, не забравяйте поговорката „Здрав ум, здраво тяло“!

Ако в главата ви има добри и положителни мисли, тогава тялото ви е в добро здравословно състояние и баланс. Но, ако имате много негативни нагласи, зли мисли, оплаквания и блокажи, това ще се отрази на тялото ви.

Способността да живеете щастливо и премерено, да контролирате мислите и емоциите си, да сте в хармония със себе си, има най-благоприятен ефект върху общото състояние на физическото ви здраве. Всичко добро и всичко лошо в живота ни е вследствие от начина ни на мислене.

Жена преживя над 30 химиотерапии, пребори рака и стана майка

Ние – хората, имаме много стереотипни мисли, благодарение на които  положителното се появява в живота, но и обратното. Стереотипите на негативното мислене водят до неприятни, вредни резултати, те ни притесняват и подтискат.

Какви са методите за справяне с безплодието?

При такива случаи често се използва автогенен тренинг, който допринася за намаляване на отрицателните емоции. Най-важното е да се заобичате, приемайки недостатъците си. Използването на визуални примери също може да ви помогне.

Необходимо е няколко пъти на ден да се отпуснете и да си предствите, че във вас расте и се развива бебенце, едно добро същество.

Оценете чувствата и емоциите, които усещате. Необходимо е да се стараете да изпитвате по-често такива емоции – това ще ви съдейства за преодоляването на психологически бариери.

Кога бебето започва ясно да разпознава мама?

Ефект за намаляване психологическото напрежение можете да постигнете и чрез средствата на самовнушението. Затова е необходимо само да се отпуснете и да си повторитя наколко пъти фраза, която да ви помогне да настроите организма си за бременност.

Други методи са междуличностната терапия и когнитивната поведенческа терапия, психотерапията и различни техники за релаксация, медитация, дълбоко дишане, визуализация, разходки сред природата, йога, боуен, рейки, слушане на любимата музика докато приготвяте храна за вашия любим, четене на хубава книга, гледане на хубав филм и не на последно място срещи и забавления с позитивни приятели.

С пожелание вашата цел да се сбъдне,  да създадете и отглеждате щастливи деца!

 Мислеща за всички вас,

Milenita May