Вероятно всеки от нас познава човек, страдащ от даден вид алергия. Много често става въпрос за сенна хрема, наричана още алергичен ринит или полиноза. Причина за нея е прашецът на някои цветове на цветя, тревите, храстите, дървета и т.н. През някои сезони, най-често през пролетта, вятърът разнася из въздуха цветния прашец и това може да накара малчо да киха и да доведе до запушено носле, а нерядко предизвиква и сърбеж. Цъфтежите през пролетта правят организма особено податлив на алергии. Но сенна хрема може да се появи и в началото на лятото от определени видове треви. 

С времето, много вероятно е да забележите, че в периода между 1 и 5 годинки, по едно и също време детето ви получава силна хрема и сърбеж в носа, които продължават няколко седмици. Важно е веднага да се консултирате с педиатъра или лекар-алерголог. От външния вид на нослето и от резултата на изследванията, които ще му направите, може да се определи дали се касае за сенна хрема или друг вид алергична или болестна проява. Имайте предвид, че лечението трае дълго и се състои от прилагането на серия ликарствени медикаменти. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЗА АЛАЕРГИЯТА ОТ ХРАНИ

При установяване на сенната хрема, обикновенно лекарят предписва лекарства за бързо и временно облекчаване. При сухота в нослето е добре да се ползва предписан от лекар мехлем за нос, който ще омекоти лигавицата и ще я предпази от нахлуване на алергени.  

Когато вашето мъниче има прояви на сенна хрема и това се установи от лекар, е важно да спазвате някои правила в сезона на алергични прояви:

  •      Дръжте  прозорците на детската стая затворени, за да има в дома ви чиста от алергени зона;
  •      Валежите понижават концентрацията на прашец във въздуха, особено ако сутринта вали много, затова е подходящо по това време да проветрите дома си;
  •      Не сушете дрехите и спалното бельо навън, защото по тях може да се полепят полени или цветен прашец;
  •      Излизайте на разходка навън в обедните часове, защото в ранните часове на деня се отделя най-много цветен прашец;
  •      Избягвайте разходките в паркове и градинки, където се коси или се събира трева, стремете се да не посещавате също и места, на които има прекалено много цветя, а ако денят е ветровит, не излизайте.

Освен сенната хрема има и други видове алергична хрема, които може да не са толкова силно изразени, но да са по-упорити. 

Има деца, които са чувствителни към домашния прах, дори към пуха във възглавниците, а също и към кучешка и котешка козина. Съществуват и много други дразнители. При такива целогодишни алергични състояния детето може непрекъснато да има хрема или запушен нос и да диша през устата. Хроничната хрема предразполага към развитието на по-късен етап на синуит. Много е важно да се открие причината за алергичната проява и лекарят да назначи подходящото лечение. 

ЛЮБОПИТНО: ДА ПОБЕДИШ МАЛКИТЕ ШАНСОВЕ И ДА ПОСРЕЩНЕШ ТРЕТА ДВОЙКА БЛИЗНАЦИ

  •      Ако това е кучето или котето вкъщи, ще се наложи да се разделите с вашия домашен любимец, като го дадете за отглеждане от други хора;
  •      Ако е гъшият пух на възглавницата, това поне е лесно, сменяте възглавницата с друга от синтетична материя и сте готови;
  •      Ако е нещо, което ежедневно трябва да се отстранява, като домашния прах, лекарят ще прецени каква серия от медекаменти да предпише. По всяка вероятност той ще препоръча да се изнесе всичко от къщата, което задържа много домашен прах, особено ако симптомите се появяват през нощта или рано сутринта. Не е препоръчително да има килими, мокети, пердета, завеси защото те задържат много прах. Препоръката ще бъде пода да е с настилка, която да може да се мие всеки ден. Най-вероятно ще ви препоръча да изнесете от стаята всичко вълнено и всички плюшени играчки. Трябва да купите слециални калъфки за възглавницата и чаршафи за матрака, които да не пропускат прах. 

 Текст: Milenita May