Много бебета и малки деца заболяват от алергия. Засягането им зависи преди всичко от гените. Въпреки това родителите могат да приложат някои мерки за предпазване на детето.

Имунната система е умна – тя ни предпазва от вируси, бактерии и всякакви причинители на болести. Понякога обаче проявява свръхреактивност и напада вещества, които иначе са безобидни (най-често протеини). Резултатът може да е сенна хрема, астма, невродермит или хранителна алергия. Около една четвърт от децата страдат от алергични симптоми. Така през първите две години алергията принадлежи към най-честите хронични заболявания. Тъй като гените играят основна роля, засягат се предимно деца, чиито родители също страдат от алергично заболяване. Ако мама, татко или друго дете в семейството има алергия, вероятността бебето също да се разболее е от 20 до 40%. Рискът е още по-висок, ако и двамата родители са засегнати. В тези случаи вероятността детето да се разболее се покачва до 80%.

Определени мастни киселини имат защитен ефект

Знае се, че някои мерки могат да намалят риска. Важен фактор е храненето – и то още преди бебето да се появи на бял свят. Изследвания показват, че някои ненаситени мастни киселини, които се съдържат в сьомгата или скумрията, могат да имат положително влияние за предпазването от алергия. Затова на бъдещите майки се препоръчва да ксонсумират тлъста риба един до два пъти седмично или да приемат омега-3 мастни киселини като хранителна добавка.

Решителната фаза на превенцията от алергия започва след раждането. През първите четири до шест месеца от живота на бебето имунната му система е особено чувствителна. Най-важното е храненето и особено майчиното мляко, което съдържа присъщи на организма протеини. Все пак кърмата не е напълно лишена от алергени, които обаче са добра тренировка за имунната система. Затова кърмачките не трябва да се лишават от млечни продукти, яйца или глутен, ако не са алергични към тях.

Ако бебето е с повишен риск от алергия, се препоръчва хипоалергенно мляко HA, което съдържа всички съставки, от които се нуждае бебешкият организъм. Този вид мляко има подобен защитен ефект като кърмата.

Млякото собствено производство може да има неблагоприятен ефект

Не трябва да се дава на бебето собствено мляко от кози или други домашни животни. Същото се отнася и за напитки от ориз, овес или бадеми. Собствено произведеното мляко не съдържа всички хранителни съставки, от които се нуждае бебето, за да расте здраво.

Време за първото бебешко пюре

Между петия и началото на седмия месец млякото не е достатъчно за бебето. Сега е време за първото пюре. Постепенно то замества млечната храна, която се дава като добавка. Добре е сега родителите да се грижат за разнообразие при пюретата. Имунната система се нуждае от контакт с много хранителни вещества, за да се тренира. Отказът от някои храни може да доведе до отказване на детето и по-късно от тях. В малки количества след шестия месец е разрешено и кравето мляко. То е добър източник на калций в млечно-зърненото пюре. За пиене обаче то се предлага на детето едва след навършване на една година.

10 фактора, които понижават риска от алергия

  1. Преустановяване на пушенето (както през бременността, така и след нея).
  2. Кърмене.
  3. При невъзможност за кърмене хранене с НА мляко.
  4. Редовно проветряване – това предпазва от плесени в жилището.
  5. Включване на риба в менюто.
  6. Захранване в подходящото време (между петия и седмия месец).
  7. Предлагане на разнообразна храна.
  8. Да не се отглежда котка в жилището.
  9. Да се чисти без дезинфектиране.
  10. Спазване на календара за имунизации.

Относно кърменето навън

Освобождаваме гърдата, слагаме бебето на зърното и сме готови…Това, което за някои е нещо обикновено, за други е неприятно. Вижте какви видове кърмачки има.

Начинаещи

В момента се борите с изпотяване, когато бебето плаче от глад, и изминава цяла вечност, докато най-после го сложите на гърдата.

Най-голямото предизвикателство

Малкото иска да е на гърдата всеки два часа и суче около 45 минути. Докато то суче от едната гърда, от другата изтича мляко и накрая то е също толкова мокро, колкото сте и вие.

Това доставя сигурност

В курса по кърмене ще срещнете майки, които знаят много добре колко изтощени се чувстват в началото.

Боязливи

Не искате да кърмите пред други хора, защото смятате, че кърменето е интимен акт, а и се страхувате от критични погледи и коментари. Затова организирате кърменето така, че да сте си вкъщи – изморително, но предпочитате да не кърмите навън.

Най-голямото предизвикателство

След появата на второ дете организацията на кърменето става по-трудна. Когато голямото трябва да дострои замъка на площадката, няма алтернатива за мама, освен да кърми малкото навън.

Това ще ви отпусне

Преметнат през рамото шал предпазва вас и бебето от любопитни погледи и ви създава чувство за сигурност и уют.

В Южна Германия кърмачките намират подходящо място за кърмене

Там те намират удобно място не само за кърмене, но и за подсушаване на бебето и за чаша вода. По примера на тази област и на други места в Германия се създават приятелски настроени обекти за кърмачки. Добре е да се знае, че макар в Германия и да няма забрана за кърмене на обществени места, няма и закон за подкрепа на кърменето навън както във Великобритания. В кафенета, музеи и магазини важи мнението на собственика, който може и да не разрешава кърмене в своето заведение.

Безгрижни

Те кърмят навсякъде – в метрото, в автобуса, в черквата, в парка, важно е детето да получи това, от което се нуждае.

Най-голямото предизвикателство

Любопитните погледи може да парирате с въпроса: „Искате ли и вие да пробвате?”.

Доброто настроение на бебето за вас е на първо място. Добре е да помислите и за себе си и да си осигурите достатъчно храна и вода, евентуално подсладена с гроздова захар.