Средствата, с които Столичната община финансира всяка двойка, участваща в нейната Донорска инвитро програма, да бъдат увеличени и да достигнат 3060 лв., предложиха зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници.

Предложението ще бъде разгледано от Столичния общински съвет на сесията в четвъртък.

ПО–МАЛКО РОДЕНИ БЕБЕТА ПРЕЗ 2021 - ЗАЩО

Общо 30 бебета са родени до момента в София благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщиха от общината. Тя бе създадена през 2015 г. и от тогава всяка година Столичната община отпуска по 70 000 лв. за нейното изпълнение.

До момента всяка двойка можеше да извършва процедури и изследвания, финансирани от общината, на стойност до 2 560 лв. Вносителите на доклада предлагат сумата да се увеличи с 500 лв., за да се покрие поскъпването на медицинските услуги и лекарства.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Общо 111 двойки са подпомогнати през изминалите години от програмата. Други 11 семейства са в процес на одобрение от специалната комисия, която разглежда изискваните документи на кандидатите, а 6 двойки са в очакване на станат родители.

Източник: https://bnr.bg/