Наскоро половинката ви е решила да се върне на работа. Време е да започнете да поемате повече отговорности около грижите за малкото ви съкровище...

Ето че се появяват неочаквани трудности пред готовността ви да сте татко за пример. Когато искате да сложите 2-годишната си дъщеря да спи, тя протяга ръце и иска мама. Явно гушкането е привилегия само на нежната половинка от семейството. Само на нея е разрешено и да обуе обувките на малкото ви момиче или да нареже закуската ѝ на малки залчета. Поредният ви опит да я отмените се посреща с бурен протест от страна на детето.

ВТОРА ЦИГУЛКА 

Реалността показва, че поне за известно време ще свирите втора цигулка. В това обаче няма нищо драматично. Не забравяйте, че през погледа на детето възрастният е оценяван според степента, в която то се чувства защитено. В първите години от живота на малчугана естествено в ролята на най-доверения човек е майката. Фаворизирането на единия от родителите най-ярко се проявява във фазата на страха от непознати – между 8-ия и 9-ия месец. Тя обаче може да продължи и когато малчуганът вече е проходил, дори и до по-късна детска възраст. Не позволявайте детето да усеща, че позицията на втора цигулка ви хвърля в смут и ви кара да чувствате неудовлетвореност. „Татко не се сърди, дори и да не е най-важният вкъщи” – подобно послание ще се възприеме позитивно от детето ви.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Често двамата родители влизат в съзнателна или неосъзната конкуренция за благоволението на малчугана. Това понякога се превръща в истинска битка за себеутвърждаване, особено когато единият от родителите се усеща непълноценен в други сфери на живота. По този начин възрастните сякаш очакват от детето да влезе в социална роля и да направи избор, на което то не е способно.

НОВА ПОСОКА

За да спечелите доверието на малчугана, започнете от дребните неща. Опитайте с плавно предаване на щафетата в ежедневните ритуали. Например редувайте се заедно с мама да четете детската книжка.

Фаворизирането на единия от родителите най-ярко се проявява във фазата на страха от непознати - между 8-ия и 9-ия месец.

Реплики от рода на „Утре татко ще те заведе в яслата” също имат изненадващо добър ефект. Независимо какво ще предприемете, бъдете честни към детето и предварително го подготвяйте за новото положение. Всъщност мама трябва да увери малчугана, че той ще получи онова, от което се нуждае, но този път не от нея, а от татко…

ЕЗИКЪТ, КОЙТО НИ СВЪРЗВА С БЕБЕТО 

Полезни за укрепване на връзката ви с детето са и забавните игри и занимания – „запазена марка” единствено за вас. Скоро детето вече ще знае, че само татко го вози на шейната в парка или само той може да го носи на раменете си. Така стъпка по стъпка ще изградите помежду си силна духовна връзка, която по-късно ще устои дори и на най-силните бури през пубертета.