Честито! Вашето бебе вече е на бял свят и много скоро ще бъде в прегръдките ви. Веднага щом бебето поеме своите първи глътки вздух, лекарите и сестрите ще прегледат най-важните му показатели: пулс и дишане. Ще отбележат резултатите с цифри на първата и петата минута. Тези стойности ще покажат на лекарския екип каква помощ е нужна на бебето в първите минути от живота му. Този тест дава оценка за всеки от следните показатели на бебето:


•    пулс;
•    дишане;
•    мускулен тонус;
•    рефлекси;
•    цвят на кожата.

Изследването е известно още с термина Apgar score. Когато резултатът е 7 показва, че бебето е в добро състояние. Ако показателите са между 4 и 6 в първата минута, в повечето случаи това е сигнал, че бебето се нуждае от малко помощ -  например подаване на кислород и прочистване на дихателните пътища с вакуум. Бебетата с резултат под 4 се нуждаят от допълнителни, по-специални грижи. За подобни ниски стойности могат да допринесат упойващите вещества, които сте приели в процеса на раждане. Но най-често, притесненията са излишни и ако в първата минута резултатът е бил нисък, но на петата е вече е 7 или повече, място за тревоги няма. Когато обаче дори и на петата минута резултатът е все така нисък, обикновено се прави още един тест – на десетата минута. При резултат над 7 се чита, че бебето вероятно ще се справи с първоначално появилите се проблеми. Сериозни са притесненията, само когато стойностите си останат ниски и при третия тест.

ОСНОВНИ ЕТАПИ НА РАЖДАНЕТО 

Много родители се тревожат, че бебето им може да не е добре, ако резултатите от Apgar score не са достатъчно високи. Няма място за паника. При всички положения, първите 10 минути са предизвикателство за туко-що роденото бебе. Педиатрите знаят, че Apgar score няма нищо общо с бъдещите резултати, с развитието на характера и способностите на детето да усвоява знания и каквито и да било други умения. 

А сега да обърнем поглед към рефлексите - това са вродени движения, които всяко новородено бебе притежава. Бебето ви може да извършва както спонтанни движения, така и такива в отговор на някакво действие или дразнител. Рефлексите подпомагат умственото развитие и дейността на невроните. Част от рефлексите се наблюдават само в определени етапи от развитието на бебето. 

10 СЪВЕТА ЗА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ С БЕБЕТО

  • Какви рефлекси се очаква да прояви новороденото бебе?

•    Рефлекс, който се появява при докосване на ъгълчето на устните на бебето - бебето завърта главата си и си отваря устата в посока на причинителя на дразнене. Този рефлекс помага на бебето да намери гърдата или биберона при хранене.
•    Рефлекс за сучене - когато се докосне горната част на устата на бебето, то започва да суче. Този рефлекс се появява още по време на бременността между 32 и 36-тата седмица. Поради тази причина при бебета, които се родят по-рано от термина, този рефлекс не е добре развит. Заради наличието на този рефлекс бебето може да смуче пръста си.
•    Рефлексът „Моро” - рефлекс, при който бебето се стресва от силен звук или рязко движение. Бебето разтваря ръцете и краката си и започва да плаче, а след това отново събира ръцете и краката си. Този рефлекс продължава до 5-ия или 6-ия месец.
•    Рефлекс, при който когато главата на бебето се завърти в една посока, то изпъва едната си ръка, а другата сгъва в лакътя - този рефлекс трае до 6-ти или 7-ми месец.
•    Рефлекс на сграбчване - когато докоснете дланта на бебето, то затваря пръстите си около вашия пръст. Този рефлекс трае само няколко месеца.
•    Рефлекс „Бабински” - когато долната част на ходилото леко бъде ударена, палеца се сгъва нагоре, а останалите пръсти се разперват ветрилообразно. Този рефлекс трае до 2 годишна възраст.
•    Рефлекс на танцуване - когато държите бебето изправено и ходилата му докосват пода, то започва да извършва движения подобни на танцуване или ходене.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER 

Текст: Milenita May