„Чрез майчиното мляко, бебето получава всичко необходимо за своето физическо и интелектуално развитие. Освен че приема ценни хранителни вещества, кърменето дарява новороденото с така важната емоционална връзка с майка му. Известно е и че в по-късен етап кърменото бебе се адаптира по-лесно в обществото, отколкото лишените от майчина гърда дечица“, казва акушерката и консултант по кърмене от СБАЛАГ „Майчин дом“ Петя Кулева.

 • Здравейте, Петя! Известно е, че майчиното мляко е от голямо значение за детето,  какво дава кърменето на бебето – емоционално и физически?

Майчиното мляко е най-добрата защита за новороденото. С ценните качества, които притежава, то дава всичко необходимо за физическото и интелектуално развитие на бебето. Кърмата съдържа всички необходими хранителни вещества, от които детето има нужда през първите шест месеца, а и за по-дълго време. Намалява се рискът от храносмилателни разстройства, подсилва се имунитетът. Кърмените бебета получават и естествена защита от инфекции и алергии.  

Освен че е най-добрата и естествена форма на хранене, кърменето е процес, в който се създава силна емоционална връзка между майката и бебето. Близостта им кара детето да се чувства защитено, сигурно, спокойно, освен това майката се чувства щастлива, уверена и удовлетворена.

 • Какво влияние оказва върху новороденото допирът до гърдите на майка му?

Кърменето е акт между майката и нейната рожба – акт, който никой друг не може да постигне! Прекрасният звук на поглъщане на млякото от бебето е неописуемо щастие за майката. Допирът, прекият контакт след раждането – кожа до кожа между майката и бебето е първата, изключително важна комуникация. По този начин се активират определени мозъчни центрове, които спомагат за отделяне на редица биологично активни вещества, които влияят на хормоните в организма на майката. Те пък от своя страна й действат благотворно, така че да е спокойна и щастлива.

 • Какво ви провокира да станете консултант по кърмене?

Това е моята мисия. Знаех го от самото начало на крехкия ми професионален опит. Още тогава разбрах, че да подкрепям майките в нужда, е призвание за мен. Когато виждаш резултатите – няма как да не си вдъхновен. А успехите те водят към надграждане на знания и умения за по-добро усъвършенстване.

 • С какво е полезно кърменето за жената?

Освен емоционалната връзка, която се създава с детето, благодарение на кърменето се намалява риска от остеопороза в напреднала възраст, а и разбира се, подпомага семейния бюджет.

 • Какво е важно да знаем за коластрата?

Коластрата е най-ценното нещо, което едно бебе може да получи в първите дни след раждането си. Тя съдържа витамини, минерали, ензими, аминокиселини, които влияят върху растежа и имунитета на детето. Всички  тези биоактивни вещества се отлагат по червата на новороденото и така създават защита от болестотворни бактерии. Благодарение на коластрата стомахчето, червата и бъбреците на бебето започват да функционират и постепенно се  подготвят за същинското мляко.

 • Какво е важно да знаят бъдещите майки, за да кърмят бебчетата си пълноценно и да стартира кърменето по най-добрия начин?

Бъдещите майки трябва да знаят, че е добре да поставят своите рожби на гърда още в първите часове след раждането, разбира се, ако са в добро здраве и кондиция. Благодарение на това процесът на кърмене ще е по-безболезнен както за майката, така и за детето. При секцио може да има забавяне, но не повече от ден-два, в зависимост от състоянието на родилката. 

Недостатъкът на раждането с операция е, че възстановяването е по-дълго от нормалното раждане и бебето може да засуче най-рано след 20-24 часа. Това не е чак такъв проблем, тъй като процесът на млякоотделяне е по-бавен в този случай. Така че всичко е обратимо и се преодолява.

 • Кои са признаците на мастит и как да го избегнем?

За наличие на мастит се говори, когато има следната симптоматика: зачервена, твърда и болезнена гърда, от която трудно или почти не изтича кърма. Температурата е силно повишена – до 38-39 градуса, понякога придружена с втрисане. Обикновено маститът се развива в една от гърдите. Причината за него е задържане на кърма в гърдата, нахлуване на бактериална инфекция през зърното от устната кухина или нослето на бебето. Маститът може да бъде излекуван без операционна намеса при навременно и правилно лечение. Съветвам да не прибягвате до самолечение, а винаги да се консултирате с компетентно лице – лекар или консултант по кърмене.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

 • Каква трябва да е диетата на кърмачките?

Не се препоръчват храни, съдържащи алергени – такива са медът, шоколадът, цитрусите, някои ядки като фъстъците, червените семчести плодове (ягоди, малини), както и прясно краве мляко, което може да доведе до непоносимост към лактозата и бебето да прояви алергия. Добре е да се ограничават газообразуващите храни – грах, боб, леща, газираните напитки и продукти, които съдържат консерванти.

 • Споменахте ми, че има билки, които усилват кърмата?

Да, ако майката усеща, че не е достатъчна лактацията, може да я увеличи с чайове от определени билки и подправки като копър, анасон, сминдух, шипка, маточина, бял равнец. Добре се отразяват и зърнените храни, както и някои ядки като орехи и бадеми, както и пиенето на много вода.

 • Ако по някаква причина – боледуване или друго, се налага да спрем да кърмим, какво да предприемем?

Има два начина за спиране на кърмата – с приемането на лекарство и по естествен начин. Най-напред е добре да се избягва стресът и да се отдадете на спокойствие и приятни занимания. Приемайте витамин В 6 в дози от 200 мг дневно – 5 до 7 дни. Чаят от салвия, известен още като градински чай, помага за намаляването на лактацията. Същото действие имат и компресите от начукани или намачкани зелеви листа, които се налагат върху гърдите. Не изцеждайте гърдите, ако е необходимо го направете, но не докрай. Приемайте вода, но ограничете солта.

Относно приемът на лекарства за спиране на кърма, всеки може да го направи като се консултира с лекуващия си лекар, който ще определи схемата на лечение – обикновено се назначава  лекарство, което намалява концентрацията на хормона пролактин.

 • Интуицията ни ли подсказва кога да отбием детето? Има деца, които сучат от майката до 3-годишна възраст, това не е ли прекалено и полезна ли е кърмата в този късен период?

Периодът на кърмене зависи от много фактори – най-важният е желанието на майката да кърми по-дълго, което е съпроводено от нейното добро физическо, психическо и емоционално състояние. Тогава тя може да кърми една, две, дори три години. Известно е, че кърмените деца повече от година страдат по-малко от алергии и боледуват рядко. Количеството на антитела в кърмата нараства след втората година. При тези деца адаптирането в обществото е по-лесно. Това е от изключителна полза и за самата майка, тъй като отслабва рискът от образуване на рак на маточната шийка и на яйчниците.

 • Ако все пак не успее да кърми рожбата си, как майката да запази психиката си и да се отърве от чувството за вина?

Ако кърменето се окаже неуспешно, не бива да живеят с чувство за вина и неудовлетвореност. Не забравяйте, че вие сте майки на децата си, отглеждайки ги с много любов и внимание, спокойствие и увереност. Вие сте също така пълноценни и значими за рожбите и семейството си.

Текст: Драгомира Иванова