В основата на репродуктивните проблеми често стои нарушената функция на щитовидната жлеза. Затрудненото забременяване при пациенти с Хашимото в общия случай се дължи на хормонален дисбаланс, на високи нива на пролактин и нарушения в месечния цикъл, изразяващи се най-често с липса на овулация.

Смята се, че с нелекуван тиреоидит на Хашимото, шансът за забременяване е твърде малък. Но човешкото тяло не е математика, а една уникална система, която всеки ден ни изненадва със способностите си. Доказателство за това е Станислава, която диагностицирала заболяването след четири загуби на бременност. Четири безпроблемни забременявания в рамките на по-малко от две години. За съжаление, продължили твърде кратко. Обстоятелство, което изпратило Станислава в лекарския кабинет, от който си тръгнала с диагностицирана нарушена функция на щитовидната жлеза.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Започнал дълъг период на овладяване на хормоните. Период, в който мечтата за дете на 29-годишната тогава жена останала на заден план. Успоредно с медикаментозното лечение, Станислава следвала стриктен хранителен режим без консумация на глутен, млечни продукти, захар и всички пакетирани храни. Била безкомпромисна и целенасочена, а идеята за бебе бил най-силният й двигател в борбата със заболяването.

И тази упористост дала резултат. Хормоните най-сетне били поставени в граници. Но за изненада на семейството, опитите за зачеване не давали резултат. Така през 2019-та попаднаха в кабинета на Д-р Даниел Ставрев. И дългогодишният път към родителството направи остър завой. Прегледът и последващите изследвания показаха, че и при Станислава, и при съпругът й, 14 години след онези безпроблемни забременявания, възрастта е дала своето отражение.

ТРОМБОФИЛИЯ И БРЕМЕННОСТ

Спънка, която няколко месеца по-късно в инвитро клиниката към болница „Селена“ била на път да бъде преодоляна. Един прекрасен ембрион бил на път да бъде имплантиран точно когато хормоните на Станислава отново се оказали извън норма. Последвали тежки дни на силна медикаментозна терапия, които Станислава преживяла само заради надеждата. И точно сутринта преди датата, насрочена за трансфера, изследванията дали обещаващ резултат.

Положителният тест за бременност по-късно показал, че е преодоляна първата бариера. Сега трябвало бременността да се съхрани. Състоянието на Станислава се следяло от цяла гвардия специалисти в болницата. Най-близо до бъдещата майка бил имунологът към болницата  д-р Венцеслава Градинарска, която направила чудеса за запазването на оптималните стойности на хормоните и безпроблемното износване на бременността.

А тя приключила успешно на най-влюбения ден от годната - на14 февруари, когато се роди един Ангел. Една борба завърши с бебешки плач и със сълзи на облекчение. Мечтата за родителство стана реалност.

Източник и снимка: FB АГ Селена