На топло, защитено и сигурно - така расте бебето до раждането. Как да му помагате то да се чувства още по-добре?

 • ПОВЕЧЕ СРЕЩИ И РАЗГОВОРИ

Още в утробата на мама бебето се нуждае от сигурността, че всичко ще е наред, когато се появи на бял свят. Най-добре това му се предава, ако и мама се чувства така. Можете да го постигнете по различни начини. Срещайте се с най-добрата си приятелка на чаша чай. Разговаряйте с вашия лекар, ако се чувствате несигурна. Разпитвайте собствената си майка как се е справила някога с бременността си.

Американски учени установиха, че социалните контакти са много по-важни за бъдещите майки, отколкото богатството, стандартът и етническата принадлежност. Изследователи на мозъка твърдят, че хармоничните отношения са най добрият стимулатор за развитието на мозъка на нероденото. При силна привързаност между родителите в мозъка на детето се създават по-стабилни връзки – ранно стимулиране в най добрия смисъл!

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

 • ШОКОЛАД ЗА ЗДРАВЕ

Новина, която ще ви зарадва – шоколадът има профилактична стойност през бременността. След проучване във Великобритания, в което са участвали 6600 бременни, се прави изводът, че 2–3 парченца шоколад дневно намаляват риска от аборт. Голяма е ползата и от консумирането на много плодове и зеленчуци, както и от приемането на достатъчно желязо и фолиева киселина, предписани от лекаря.

 • ГУШКАНЕ С ЛЮБИМИЯ

Не само бебето се нуждае от ласки. Мама има същата потребност, и то спешно и постоянно! Към бъдещите татковци, които са готови да проявяват отзивчивост – масажирайте гърба, галете стъпалата, разрошвайте косата на любимата. Всяко докосване произвежда хормона на привързаността – окситоцин. Той премахва стреса. Колкото по-малко адреналин и повече хормони на щастието стигат до бебето през пъпната връв, толкова по-добре се отразява това на неговата нервна система

 • ДЕТСКИ ПЕСНИ ЗА ПРИВЪРЗАНОСТ

Пейте детски песнички или си водете дневник. Често „милвайте” бебето през коремната стена. Все едно е как ще се занимавате с него, важното е редовно да му посвещавате време! Проучване на акушеро-гинекологичната и детската клиника на Университета в Манхайм (Германия) показва, че жени, които са преминали през бременността обучение по предродилни комуникации, имат изявено по-добър старт като родители от жени, пропуснали такова обучение. Кърменето им се удава по-добре, бебетата им плачат по-малко, следродилната депресия е по-рядка. Установено е и че при бебета, които слушат след раждането песни, стихове или гласове, познати им още от корема, пулсът е по-спокоен.

 • БЕЗ КЕБАПЧЕТА С ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ

Е, не е нужен пълен отказ от кебапчетата, но все пак внимавайте малко повече с какво се храните през бременността. Установено е, че прекомерното качване на килограми през 9-те месеца по-често води до раждане на бебе с голямо тегло. Това не само създава трудности, но е и нездравословно. Колкото по-голямо е теглото на бебето при раждането, толкова по-голям е рискът от свръхтегло по-късно и от заболявания като диабет и астма.

УКРАИНСКО БЕБЕ СЕ РОДИ В КАЗАНЛЪК

 • ГОРДЕЙТЕ СЕ С ВСЕКИ КИЛОГРАМ ОТГОРЕ

Ами сега?! Първо, не трябва да наддавате много, а сега пък...? Истината е, че нито многото, нито малкото ядене е здравословно. Бъдещата майка, която пък пази диета от страх да не наддава много, лишава бебето си от храна. Това се отразява на обмяната – бебетата, които гладуват в утробата, са тренирани да оползотворяват напълно малкото храна, която получават. В резултат, когато след раждането тези деца получават достатъчно храна, те бързо надебеляват. Затова хранете се здравословно и не изпадайте в паника, щом кантарът покаже един килограм повече.

 • ПЛУВАЙТЕ ЗА РАВНОВЕСИЕ

Водата облекчава болежките по тялото. При плуването човек е с една трета по-лек – а кой не се радва на това през бременността?! А бебетата печелят, защото обичат да ги люлеят. Още след 12-ата седмица на бременността вътрешното ухо на плода реагира на ритмичните полюлявания. То изпраща сигнала до мозъка и така се активират зоните, които отговарят за удоволствието и спокойствието. И всяко ваше движение се отразява добре на бебето – разходките, качването по стълби, люлеенето. Всичко стига до мъничето в корема и го подготвя по-късно да издържа на битката със земното притегляне, като запазва равновесие.

 • НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА СЛЪНЦЕТО

От десетилетия учените не са единни по въпроса дали бебето в утробата вижда. Днес се знае, че след 25-ата седмица нероденото отваря очи, зрителните му нерви са развити, то реагира на светлина и тъмнина. През коремната стена до него стига само 1% от светлината. Може да привлечете бебето с джобно фенерче. То ще реагира с движения точно на мястото, което се осветява. И ако оскъдното слънце навън ви примамва, обличайте се топло и излизайте. На слънце тъмната хралупа на бебето се превръща в червено пространство, в което то се чувства още по-защитено и по-добре.

 • ПОСПИВАЙТЕ ЗА ДВАМА

Растежът на новия човек изисква много енергия. Затова бременните се нуждаят от повече сън. Не се изненадвайте, ако след 9-часов сън още се чувствате изморена. Правете паузи при всяка възможност. Дори 20-минутната сиеста на канапето доставя енергия. Особено важно е да намирате време за отдих след 20-ата седмица, когато матката по-силно притиска вътрешните органи. В легнало положение кръвта не се застоява в краката, а преминава през плацентата. А това означава повече енергия за бебето.

ОТ МАКОВО СЕМЕ ДО ДИНЯ - РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

 • РЕЛАКС ЗА СПОКОЙСТВИЕ

Досега проучванията не са показали, че чрез целенасочено насърчаване (броене, говорене на чужд език през корема, дишане в такт със симфония на Бетовен...) неродените по-късно стават по-умни, по-здрави и по-музикални. Затова не се подлагайте на стрес от свръхамбиции, тъй като хормоните на стреса с лекота преминават през плацентата и стигат до бебето, а вие със сигурност искате да избегнете това.

 • С ТАТКОТО НА УЛТРАЗВУКОВИТЕ ПРЕГЛЕДИ

Благодарение на съвременната техника у бъдещите татковци може много рано да се породят бащини чувства. Още през 9-ата седмица на ултразвуковото изследване се очертава малкото гумено „мече”, в което тупка сърчице. През монитора се създава силна невидима връзка между бащата и бебето. А след тази задочна среща не е толкова смешно да се говори на корема на мама.