Все повече жени раждат със секцио. Понякога причините са лични и изборът е на база желанието на майката, но медицинските показания са най-важни. Какви са причините за Цезарово сечение? Няма нужда да ги изброяваме сега, може би сте запознати с повечето.

Когато говорим за бременност и раждане, не бива да забравяме, че това са нормални физиологични процеси. Разбира се, не изключваме факта, че отклонения от нормите са напълно възможни, а седалищното предлежание е едно от тях. Предлежаща част е тази част от тялото на бебето, която лежи върху шийката на матката и когато раждането започне, се появява първа. 

Обикновено предлежащата част е главичката, тъй като тя е най-тежка и най-твърда и излизайки през родовия канал, осигурява по-лесно преминаване на останалата част от тялото. При седалищното предлежание раждането започва, като първо в родовия канал навлиза дупето на бебето.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Голяма част от лекарите, в подобна ситуация, препоръчват бебето да се роди чрез цезарово сечение. Друга причина за оперативно раждане - все по-често срещана - понякога е "голямото бебе" и не на последно място - тесният таз на майката.  Това обаче никак не е задължително - и преди сме ви споделяли. А днес го потвърждаваме с публикацията във Фейсбук на д-р Мирослав Иванов, акушер-гинеколог.

Ето какво написа той:

“След поредното успешно външно верзио и последвалото нормално раждане - завидните 4530 грама! Седалищното  предлежание не означава  секцио! Голямо бебе не означава секцио!”.

Снимка: https://www.facebook.com/dr.miroslav.ivanov/