Бебето ви расте, вече е на 6-7 месеца, наблюдава ви с интерес, докато се храните, и иска да вземе в ръка това, което хапвате и вие. Тези признаци могат да ви подскажат, че вашият малчуган е готов да се храни самостоятелно с лъжичка. Можете да му дадете коричка или парченце от хляба, а също и гризини, бебето ще изпита удоволствие да ги смуче и дъвче с венците си, а това занимание ще облекчи и дискомфорта при никнене на зъбки. Постепенно от слюнката храната се размеква и част от нея отива в устната кухина. Докато една част е там, друга е по ръцете, лицето, косата, а не е изключено дори и по мебелите у дома. Не се паникьосвайте – нормално е! А също и много, много забавно. 

Към девети месец можете да започнете да давате храната на бебето намачкана, а не изцяло пасирана. Оставете малки парченца варен картоф или морков в пюрето. Може спокойно да му давате да дъвче резанче ябълка или круша. Имайте предвид, че първите зъбки на бебето обикновено поникват към седмия месец и до навършването на годинка то вече може да има от 4 до 6 остри резци. Първите кътници обикновено поникват към 1 година и 3 месеца и именно тогава детето ви може да дъвче по-твърда храна.  Малки парченца храна за бебето – кога? 

Подходящо е да започнете с раздробената на малки парченца храна между 9 и 12 месец. Имайте предвид, че ако след навършването на една година, вашето мъниче продължава да яде всичко пасирано във вид на пюре, преходът към твърда храна ще става все по-труден.  Ако си мислите, че бебето не може да се справи с надробените парченца храна, докато няма достатъчно зъбки, искаме да ви уверим – това не е вярно, грешите. Вашето мъниче може да стрива с езика и венците си парченца сварени зеленчуци, късчета плод, хляб и дори гризини. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ХРАНЕНЕТО Е ВАЖНО

Задавянето с парченца храна не е изключено, но най-често то се случва, когато към захранването с твърда храна е преминато рязко или пък бебето е било насилвано да се храни, когато не е искало. 

Ключово за прехода към нарязаните храни е следното:

Преходът трябва да бъде постепенен. Когато за първи път поднесете нарязани зеленчуци, се уверете, че сте ги намачкали добре с вилицата. Не тъпчете устата на вашето малко бебе. Уверете се, че е свикнало с тази консистенция, а чак след това започнете да му давате по-едро раздробена храна. 

Дайте му да вземе с ръчичка сварен морков или кубче друг сварен зеленчук и да го сложи в устата си. Не е необходимо да започнете да приготвяте цялото му меню на парченца или кубченца, но задължително включвайте по няколко парченца на ден. Започнете още от началото на 9 месец. 

Продължете да давате ситно смляно месо, защото повечето малчугани не обичат парченцата месо, които трудно се сдъвчват. Много често те за разлика от възрастните безрезултатно и дълго дъвчат това месо и не смеят да глътнат голямото парче. Това може да доведе до задавяне или загубване на апетита към месото в такъв вид.

ВИЖ СЪЩО: ЗАХРАНВАНЕ, ВОДЕНО ОТ БЕБЕТО – ДА ИЛИ НЕ

Как да предотвратим задавяне с парченца храна?

За да помогнете на малчугана в това предизвикателство, е важно да следвате тези три основни стъпки: 

  • Първо  - поощрете мъничето да се храни самостоятелно и не го контролирайте постоянно. 
  • Второ – помогнете на детето да преодолее своята подозрителност към храните. Важно е храненето да му доставя удоволствие, стремете се към този резултат. Оставете мъника сам да усети колко е вкусна храната.
  • Трето – важно е съвсем бавно и балансирано да се премине от пасирана към непасирана храна. Ако е необходимо, нека в менюто му да преобладават пасираните храни, докато храненето започне да му доставя удоволствие. Ако детето ви не харесва определена храна, спрете да му я сервирате известно време. Вашето мъниче само ще определи с какво скорост трябва да напредвате. Някои бебета имат толкова чувствителни гърла, че се задавят дори и от пасирани храни. В някои случаи това се дължи на много гъстата консистенция на храната. Затова опитайте да я разредите с малко мляко или вода. Или опитайте да нарежете плодовете и зеленчуците на много ситно, но без да ги смачквате. 

Каква да бъде храната на бебето към края на първата му годинка?

•    Закуска: Каша или филийка хляб с мляко (попара), овесена каша с плодове и т.н.
•    Обяд: зеленчук (на пара, сварен на парченца), супа, яйце, нарязано на малки парченца, макарони, месо или риба.
•    Вечеря: каша, плод, мляко.

ЛЮБИПИТНО: СИЛВЕНА РОУ СЪС СЪВЕТИ ЗА ЗАХРАНВАНЕТО НА ДЕЦАТА

Прясно изцеден плодов сок можете да давате през деня, между храненията. Коричката, гризините и парченцата хляб също се препоръчват през деня. Ако искате да има разнообразие, заменете плодовите десерти с пудинг или грис. Можете да давате банани, ябълки, круши. Съобразявайте менюто с предпочитанията на мъника и постепенно създайте идеалния баланс. Храненето на малчугана скоро няма да се различава от вашето. 
 
Текст: Milenita May