Раждането е силно емоционален момент, който несъмнено води до промени. Психичното състояние на скоро родилата жена често се характеризира като променливо, с нарушена стабилност, понякога дори обвързано с тъга и депресия. За да поговорим повече по темата и да разберем как да се грижим за своето емоционално здраве, на гости при нас поканихме Татяна Баева, психолог от Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

Ето какво ни сподели тя в началото на нашия разговор: "Първото и най-важно нещо, което трябва да отблежим, е, че бременността, сама по себе си, не е болест, тоест говорим за една нормална физиология и въпреки че този процес е абсолютно нормално физиологичен, той води след себе си и много предивизкателства - както физически, така и психически." Място за притеснения няма, бременността е един процес, който е предизвикателен за женския организъм, всички промени са напълно естествени и нормални. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Кои са вероятните депресивните състояния, в които майката може да изпадне и каква е разликата между родилна тъга и следродилна депресия? Татяна Баева ни сподели, че много по-често се среща следродилната тъга. Родилната тъга е част от естествения възстановителен процес при жената след раждане. Разбрахме също, че една от нейните основни характеристики е, че преминава сравнително бързо. За състоянието говорим тогава, когато са налице нетипични за жената емоционални изяви - резки промени в настроението, засилена тъга, засилена тревожност. 

Когато вече говорим за следордилна депресия, трябва да сме наясно, че вече става въпрос за "едно състояние, което се квалифицира като диагноза". А кои ли са симптомите на това състояние? Разбира се, нашият гост ни запозна и с тях. Най-общо можем да обозначим симптомите като засилена тревожност, прекомерна тъга, отчаяние, чувство за абсолютна безпомощност. "Често са налице и чисто физически прояви, като например промени със съня, промени с храненето."

А дали съществува връзка между психичното здраве и кърменето? Да, научихме отговора и на този въпрос.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Появата на бебето несъмнено води и до промени в отношенията между мама и татко. С Татяна Баева поставихме фокус и тук. "Важно е да не забравяме, че когато една жена стане майка, тя продължава да бъде жена, на първо място човек. Същото се отнася и за мъжа - да, той има нова роля, титла "баща", но в същото време той продължава да бъде една личност, която не изключва едното от другото. И като всяко нещо и всички взаимоотношения, и тези имат нужда от грижа и от постоянство."

Разговорът ни беше интересен и преди всичко много, много полезен. Ако сте пропуснали да чуете какво сподели с нас Татяна Баева, можете да го направите още сега: