Ами сега? Време е за захранване - кога да започнем, кои храни да въведем първо и за какво е важно да внимаваме? Въпросите са безброй, притесненията на мама и татко нямат край. За да успокоим родителите, на които им предстои тази важна стъпка, на гости при нас поканихме д-р Валентина Гергинова, педиатър от Болинца "Вита". Тя задоволи любопитството ни по темата, като ни даден ценни насоки и много полезни напътствия. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Ако бебето е изцяло на кърма, колко пъти трябва да пълни памперса през деня? Знаем как стриктно следи мама за това и дори най-малкото отклонение от нормата, събужда тревоги. Д-р Гергинова ни поясни, че "от 2-3 пъти до 6-7 изхождания за денонощието са норма". От нея разбрахме също, че е напълно нормално при кърмачета, след третия месец, които са изцяло на кърма, да липсва изхождане в рамките на два-три дни. Това обикновено означава, че кърмата се абсорбира 100%. Ето защо притесненията са излишни. 

Обърнахме внимание и на ситуациите, в които се налага дохранване с адаптирано мляко. Ако бебето е на смесено хранене, това не означава задължително, че кърмата ще ни спре. Най-добрият стимул на лактацията е сукането от бебето. "Когато бебето суче регулярно, това води до отделяне на хормона пролактин, което всъщност поддържа лактацията - отделянето на кърма."

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Според д-р Валентина Гергинова: "Кърмата винаги е била и ще си остане най-добрата храна за новороденото и малкото кърмаче, не само по отношение на нейния състав, като енергии и хранителни вещества, но най-вече заради съдържанието на биологично активни субстанции." 

Какво да правим, ако бебето има запек? Научихме и това. 

Разбира се отговорихме и на може би най-важния въпрос, а именно: "От кой месец започва захранването?". Според нашия гост това трябва да се случва между четвъртия и шести месец - за доносени бебета, и след шестия - за недоносени

А с какво да започнем? Зеленчукови или плодови пюрета? "Категорично със зеленчуковите пюрета" ни отговори д-р Гергинова. Научихме и кога е добре да въведем месото, а също и жълтъка? Задължително след шестия месец.

В хода на нашия разговор поставихме фокус на всичко важно, което знаем, че вълнува бъдещите и настоящи родители. Д-р Валентина Гергинова ни помогна да разгледаме подробно темата и ни обогати с полезна информация.

Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: